Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php sklep
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patrick251981
Witam, mam pytanko czy ktos moze mi pomoc. Mianowicie musze napisac sklep internetowy w Php polaczny z baza danych SQL, sklep ten musi byc bardzo podstawowy. Jest to zadanie szkolne i nie wiem od czego zaczac moze ktos wie gdzie znajde cos w internecie. HTML, CSS znam dobrze ale php jeszcze nie. Czekam na odpowiedzi pozdrawiam.
hondek
Zacznij od zaplanowania aplikacji, stworzenia baz, a pozniej programuj smile.gif Mysle ze jezeli poszukasz na googlach, to znajdziesz mase rzeczy na w/w temat.
nospor
Cytat
HTML, CSS znam dobrze ale php jeszcze nie.

Niech on zacznie od nauki php a nie od sklepu.

@patrick251981 no bądź powazny. nie znasz jezyka i latasz po forum z pytaniem od czego zaczac.... zacznij od jego nauki. w necie jest masa tutkow. jak juz bedziesz mial podstawy to wowczas zapraszamy na forum
Poker
Według mnie lepiej od razu wskakiwać na "głęboką wodę" i robić sklep niż siedzieć 3 miesiące czytając i pisząc jakieś tam skrypty. Lepiej od razu uczyć się wszystko ładnie zgrywać.

Ja zaczynałem nauke PHP i po tygodniu już pisałem swojego "CMS'a" błędów było na pewno tysiące.
Ale frajda z tego, że to działa, że można dodawać, komentować artykuły, że mam profile użytkowników. Była nie ogromna.

Biorąc się od razu za sklep musisz mieć sporo determinacji, na początku będzie Ci się ciągle sypać, google będziesz używał częściej niż raz na 5 minut, ale w końcu Ci się uda : )

Powodzenia smile.gif

Na pierwsze 2 dni proponuje przeglądanie skryptów tutaj na stronie i edytowanie według własnych potrzeb, tak aby zrozumieć ich działanie.
Kolejne dwa dni to jakaś książka opisująca wszystko dokładnie smile.gif
ja przeglądałem : PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty smile.gif

a później to brać się za pisanie tego sklepu smile.gif
phpion
Cytat(Poker @ 24.04.2009, 12:13:04 ) *
Według mnie lepiej od razu wskakiwać na "głęboką wodę" i robić sklep niż siedzieć 3 miesiące czytając i pisząc jakieś tam skrypty. Lepiej od razu uczyć się wszystko ładnie zgrywać.

No zobacz, w takim razie wszystkie szkoły/uczelnie są w błędzie bo uczą wszystkiego od podstaw, a nie rzucają ucznia/studenta od razu na głęboką wodę. "Ucząc" się twoim systemem jesteś w stanie coś tam napisać ale nie możesz powiedzieć, że to umiesz, że wiesz co się dzieje w każdej linijce kodu. Po prostu działa. Takie jest moje zdanie.
osl
a dla mnie połączenie tych dwóch metod jest najlepsze
najpierw opanować podstawy, składnie itp
potem zaszaleć i zrobić właśnie coś większego.
slawny
Cytat(phpion @ 24.04.2009, 12:32:47 ) *
No zobacz, w takim razie wszystkie szkoły/uczelnie są w błędzie bo uczą wszystkiego od podstaw, a nie rzucają ucznia/studenta od razu na głęboką wodę.

Nie wszystkie, metoda którą opisał @Poker ma sens. Zajęcia z PHP na mojej uczelni ograniczały się jedynie do 15 min spotkań, na których dowiadywałem się co mam zrobić na za tydzień.
Ułóż sobie jakiś logiczny harmonogram prac. Typu:

0. Logowanie
1. Dodawanie rekordów(towarów) - panel administracyjny
2. Wyświetlanie rekordów - panel i sklep
3. Edycja, usuwanie - panel
4. Upload zdjęć - panel
5. Wyszukiwarki
6. Sortowanie wyników wyszukiwania
7. Koszyk
8. RSS
....
..
.

i co tam sobie jeszcze zapragniesz, a dalej to zabawa z google i forum.php.pl (ale nie z każdą pierdołą).
Nauczyłem się PHP bazując tylko na tym co jest w necie, a cały problem ograniczał się do sformułowania odpowiedniego zapytania dla google. Potrzebujesz: cierpliwości, samozaparcia, 4-pak piwa, CHĘCI NAUKI

Pozdrawiam,
slawny
phpion
Cytat(slawny @ 24.04.2009, 12:46:49 ) *
Zajęcia z PHP na mojej uczelni ograniczały się jedynie do 15 min spotkań, na których dowiadywałem się co mam zrobić na za tydzień.

W takim razie gratuluję uczelni. Równie dobrze moglibyście się spotkać na ćwiczeniach raz ale na całe 1,5h i dostać rozpiskę co musicie opanować. Pozwól, że strzelę: studia zaoczne?
Ociu
offtopic.gif

Wracamy do tematu.
Poker
Cytat
No zobacz, w takim razie wszystkie szkoły/uczelnie są w błędzie bo uczą wszystkiego od podstaw, a nie rzucają ucznia/studenta od razu na głęboką wodę. "Ucząc" się twoim systemem jesteś w stanie coś tam napisać ale nie możesz powiedzieć, że to umiesz, że wiesz co się dzieje w każdej linijce kodu. Po prostu działa. Takie jest moje zdanie.

Po to właśnie piszę się samemu by wiedzieć jak to jest zrobione co czemu ma służyć.

Ja przed każdym wyznaczonym przez siebie zadaniem myślę o wszystkich możliwych funkcjach, rozpisuje co i jak zrobić by było to składne. Dlatego też śpię z blokiem rysunkowym bo często mi się śnią różne głupoty biggrin.gif

Najważniejsze by się nie bać i jeśli wyznaczasz sobie cel tak jak ty "stworzenie sklepu" to skończ go!

ja nadal się uczę i często jest tak, że wyznaczam sobie cel i go dąże do tego aby go skończyć w 100% nawet kosztem zamknięcia się na tydzień w pokoju i spędzaniu dziennie 15h przed komputerem (tak wyglądał mój ostatni tydzień) smile.gif

a co do szkoły to w żadnej szkole nie nauczysz się tyle ile możesz w domu, moim zdaniem jeśli ktoś idzie do szkoły z myślą że skończy ja i będzie programistą, a swojego wolnego czasu nie będzie poświęcał komputerowi to będzie z niego PROGRAMISTA TYLKO NA PAPIERKU. bo szkoła to nie wszystko.
lnn
to ja nie wiem co to za szkola skoro bez nauki PHP karza wam pisac sklep, a moze pan od informatyki ma firme i szuka frajera?
peter13135
nie uważam by branie sie za pisanie skryptu bez znajomości php było dobrym rozwiązaniem.. co z tego że wygoogluje rozwiązanie jak nie bede go rozumiał ?
Poker
z tym wygooglowaniem to troszkę przesada nie wiem jak autor tematu, ale ja zawsze pisałem coś sam i tylko w niektórych momentach gdy coś nie działało lub czegoś nie wiedziałem patrzyłem do manuala jeśli manual nie pomagał , czytałem fora i patrzyłem jak jest to coś rozwiązane smile.gif

Nie wiem czemu korzystanie z google = gotowiec.

czasem to tylko pomoc w zrozumieniu czegoś lub znalezieniu optymalnego rozwiazania smile.gif i nie koniecznie jest to gotowiec.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.