Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Wylogowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thekoks
Witam zrobiłem na moją stronę pewną funkcję kto jest online przy logowaniu robię takie coś
  1. <?php
  2. mysql_query("UPDATE user SET online = '1' WHERE login='".$_SESSION['login']."'");
  3. ?>

działa dobrze i pokazuje że dany user jest online
przy wylogowaniu robię
  1. <?php
  2. mysql_query("UPDATE user SET online = '0' WHERE login='".$_SESSION['login']."'");
  3. ?>

też działa dobrze i już nie pokazuje że dany user jest online ale tu moje pytanie jak ktoś zamknie przeglądarkę i nie wyloguje się w bazie pozostaje 1 czyi user jest cały czas widoczny jako zalogowany idzie jakoś zrobić żeby przy zamknięciu przeglądarki ta wartość przy danem userze zmieniła się na 0 questionmark.gif proszę was o pomoc jest to dla minie bardzo ważne
Spawnm
dodaj date ostatniej wizyty/kliknięcia i wywalaj tych co nie klikali od 3-5 minut .
thekoks
ale to trzeba by było zrobić jakimś odliczaniem
vsemak
Poprostu sprawdzasz różnicę dat i jeżeli ta różnica jest większa np od 5 min to znaczy, że użytkownik opuścił stronę lub wyłączył przeglądarkę. Pole `online` jest bardzo niepraktyczne i wymaga 2 zapytań.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.