Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blueprint CSS framework
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
domis86
Czesc, mam pytanie co sadzicie o tym frameworku Blueprint CSS (http://www.blueprintcss.org/)? Czy ktos to uzywal i czy jest to dobre? smile.gif
pawkow
Czytałem kiedyś o tym, przyglądałem się, i tak na moje oko, bez przyglądania się dokładniejszego to generuje masę zbędnego kodu upraszczając jednocześnie cały proces kodowania layoutu - ciężko będzie jednak dopasować złożony nieschematyczny layout. Poza tym jakoś wolę patrzeć w swój ładny i logiczny kod który pisze w wypracowany przez lata sposób niż czyjś, narzucany mi, na którym muszę się opierać. CSS to nie JS czy PHP - tu nie ma co upraszczać - jedyne z czego korzystam przy pisaniu CSS'a to CSS Reset znaleziony kiedyś gdzieś w sieci - pomaga smile.gif
domis86
ale moze to jest jakas nadzieja na unikniecie masy bugów zwizanych z roznymi przegladarkami ie6,7,ff2,ff3,safari,chrome itp tongue.gif ?
pawkow
Bugów nie unikniesz, bugi trzeba omijać, a tego trzeba sie nauczyć smile.gif Poza tym kurde, jakoś ciężko mi uwierzyć, że framework css będzie lekarstwem na wszelkie bolączki związane z różnicami w renderowaniu stron przez rożne silniki - głównie nasze kochanIE
devnul
na dłuższą metę kiepskie to jest strasznie, jak wyżej kolega zauważył reset css możesz sobie z tego zapożyczyć a resztę trzeba zrobić samemu, blueprint tak naprawdę pozwala na kilka standardowych operacji, jak złożenie siatki w kilku podstawowych wariantach, tak czy siak nie unikniesz kodowania w css, a posiłkując się tymi wszystkimi rozwiązaniami zaproponowanymi w tym "frameworku" narobisz sobie więcej problemów niż to wszystko warte. Polecam traktować jedynie jako ciekawostkę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.