Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Problem z atrybutem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mefiuu
Witam. Tworzę strone na szkolny konkurs (dlatego nie spodziewajcie się rewelacji, a poza tym nie skończyłem jej jeszcze...) i mam problem. Strona śmiga na serwerze elegancko ale w validatorze wyskakuje aż 41 błędów. Niestety nie wiem jak je pousuwać. Jednym z nurtujących mnie problemów jest:
Kod
<body background="tlo.jpg" leftmargin="[b]0[/b]" rightmargin="0" topmargin="0" bottommargi

I nie wiem o co chodzi. Kiedy zmienię wartość na 1 to błąd dalej jest. jeśli usunę "" to błąd nadal jest. O co chodzi ?

adres: www.mefiuu.koon.pl (proszę przepuśćcie ją przez validatora i zobaczycie). Z góry dziękuję za pomoc.
drPayton
1. Brak deklaracji typu dokumentu (poczytaj o DOCTYPE)
2. Literówki: masz zamykający cudzysłów a brak otwierającego i to w kilku miejscach w samym tagu BODY, dalej nie sprawdzałem
Mefiuu
no tak, rzeczywiście brakuje. ale kiedy go dodaję, błąd jest taki sam nadal ...
drPayton
Najpierw dodaj (nie widzę zmian pod podanym adresem) potem zobaczymy...
Mefiuu
zmieniłem, błędów 44...
drPayton
Nadal brak deklaracji typu. Ale i tak poniżej HTML 4.01 nie zejdziesz, a w nim nie ma juz takich atrybutów. Stosuj CSS...
phpion
Cytat(Mefiuu @ 3.05.2009, 13:15:05 ) *
Jednym z nurtujących mnie problemów jest:
Kod
<body background="tlo.jpg" leftmargin="[b]0[/b]" rightmargin="0" topmargin="0" bottommargi

I nie wiem o co chodzi.

Przecież masz jasno napisane:
Kod
Attribute "LEFTMARGIN" is not a valid attribute
Attribute "RIGHTMARGIN" is not a valid attribute
.. itd

Takiej sprawy załatwia się obecnie przy użyciu stylów CSS, a nie atrybutów HTML. Poza tym, jak pisał ~drPayton, dodaj DOCTYPE i puść przez walidator jeszcze raz.

Ogólnie kod to jeden wielki śmietnik (szczególnie jak na pracę konkursową :|).
Mefiuu
wstawiłem doctype: <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0//EN">
i wywaliło mi 74 błędy. Jakiego doctype'a mam użyć?

Co masz na myśli mówiąc : śmietnik? Czy chodzi Ci o ogólny "bałagan" w kodzie? Cóż, jest to konkurs dla 1 gimnazjum więc nikt raczej nie będzie wymagał strony na miarę studenta ^^ a że zaczynam przygodę z projektowaniem www to się uczę. Moglibyście dać mi jakieś wskazówki?
v1t4n
1. Pisz w XHTML
2. Uzywaj doctype transitional (w3c - doctype)
3. Zastosuj CSS - wlasnie po to masz pisac w XHTML
4. Formatowanie składni naprawdę nie jest tylko dla sztywniaków - tabulator twoim przyjacielem.
5. Mozesz powywalac zbedne puste liniie. Chcesz cos oddzielic? Zastosuj komentarze
6. W3C strzepi sie o duze litery w xhtml - jesli na konkurs to powywalaj. Ja osobiscie przy wklepywaniu eventow js zostawiam sobie oldsqlowe nazwy.

Powodzenia i pozdrowienia z podkarpacia smile.gif
Mefiuu
1. A czym się różni XHTML od HTMLa?
2. Czyli do XHTML należy używać doctype transitional?
3. Staram się stosować CSS tam gdzie umiem ale nie wszędzie dam radę...
4. " tabulator twoim przyjacielem " ? nie rozumiem tego, dopiero zaczynam...
5. Komentarze? Czyli dokładniej ? winksmiley.jpg
6. Czyli pisac małymi literami wszystko ?
7. Dziękuję Ci za pomoc smile.gif
8. Pozdrowienia z podkarpacia winksmiley.jpg

edit
Poprawiłem dość dużą ilość błędów (ze 190 zostało 28). Okazało się, że serwer na którym miałem stronę też posiada dość dużo błędów. No ale pozostało jeszcze te 28. Niestety nie wiem jak te usunąć. www.mojatibiaots.yoyo.pl (adres chwilowy oczywiście) - czy może ktoś mi powiedzieć czego dotyczą tam błędy? Bo tego "przeforsować" nie potrafię...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.