Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]$tydzen_temu - jak okreslic?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
m_k
Mam skrypt, w ktorym sformulowano to jako:

$tydzien_temu = date("Y")."-".date("m")."-".(date("d")-7);

Nie dziala to jednak jesli $tydzien_temu wypada w zeszlym miesiacu tzn.
Jesli dzis jest 8.05.2009 to $tydzien_temu przypada na 01.05.2009 - skrypt dziala
Jesli dzis jest 6.05.2009 to $tydzien_temu przypada na 29.04.2009 - skrypt nie dziala

Jak określić $tydzien_temu, zeby to chodzilo?questionmark.gif
m_k
Wykombinowalem cos takiego:

$data = date("Y")."-".date("m")."-".date("d");
$tydzien_temu = strtotime( '-7 days', $data )

ale wywala: Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE

Jak to powinno byc?
wookieb
Tzn ze powinieneś wrócić do żłobka i nauczyć się poprawiać błedy składniowe.
PAMIĘTAJ O ; NA KOŃCU INSTRUKCJI!
oi.
Coś cię dziś ugryzło, że tak uszczypliwie sypiesz na forum?
wookieb
Tak twój post. Bo błędów składniowych tutaj nie rozwiązujemy.
phpion
Cytat(m_k @ 6.05.2009, 11:55:49 ) *
Wykombinowalem cos takiego:

$tydzien_temu = strtotime( '-7 days', $data )

ale wywala: Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE

Jak to powinno byc?

Brakuje średnika na końcu drugiej linijki. Poza tym ten kod Ci nie zadziała. Jako drugi parametr strtotime podajesz znacznik czasu, a nie sformatowaną datę.
  1. <?php
  2. $tydzien_temu = strtotime('-7 days', time());
  3. ?>
m_k
Ok. Bledow nie wywala, ale nie daje zadnych wynikow w obu wariantach, ani w tym samym miesiacu, ani w zeszlym.

Uzupelnie troche zawartosc skryptu, moze to cos da.

$tydzien_temu = strtotime( '-8 days', $data );
$query = mysql_query("SELECT poczta, nick, nr_czlonkowski, skladka_do FROM test WHERE skladka_do='".$tydzien_temu."'");
nospor
przeczytales chociaz post phpiona?

uzywaj bbcode!

ps: poza tym takie rzeczy robi sie od razu w mysql. napisz co chcesz konkretnie uzyskac a nie cudujesz smile.gif

@oi. jak ktoś ma dwie linijki kodu i leci na forum z PARSE ERROR to chyba lekka przesada, niesądzisz?

edit down:
A jak mial napisac?
Kochany użytkowniku, przykro mi, iż mając w kodzie tylko dwie linijki, lecisz na forum z parse errorem. Bardzo Cię ładnie proszę nie rób tego więcej. Co do błedu to dodaj sobie mój miły srednik na końcu.
?
Z doswiadczenia wiem ze taka informacje z duzym prawdopodobieństwem zostanie olana i przy najblizszym parse error znowu zobaczymy uzytkownika na forum. a jak palniesz szczypte "uszczypliwosci" to moze dotrze do delikwenta to i owo smile.gif
oi.
Tak, ale nie usprawiedliwia to takiego uszczypliwego pisania.
m_k
Skrypt wyszukuje w bazie mysql osoby, ktorych skladka czlonkowska wygasla. Jesli mija wiecej niz tydzien, a skladka nie zostanie uzupelniona, wtedy wysylany jest mail z przypomnieniem.

Ponizszy skrypt dziala ok, za wyjatkiem sytuacji, w ktorej wystepuje przelom miesiaca. Tzn np sprawdzam na poczatku maja, a skladka byla wazna do konca kwietnia.

Osoba, ktora pisala dla mnie ten skrypt nie ma dla mnie czasu, wiec probije sam to rozwiklac.
Nie jestem informatykiem i nie mam nic wspolnego z php, wiec prosze o wyrozumialosc. Rozumiem, ze takie blahostki was wkurzaja, ale licze, ze ktos mi pomoze. Zwlaszcza, ze chodzi o jedna linijke.

Oto skrypt:
$db_connect = mysql_connect("localhost", "xxxxxxxxx", "xxxxxxxxx");
mysql_select_db("xxxxxxxxx");

$tydzien_temu = date("Y")."-".date("m")."-".(date("d")-7);
$query = mysql_query("SELECT poczta, nick, nr_czlonkowski, skladka_do FROM test WHERE skladka_do='".$tydzien_temu."'");

mail .... itd

Data w bazie jest w formacie yyyy-mm-dd

To dziala jesli jest 8.01.09 a skladka minela 1.01.09
Ale jesli jest 7.01.09, a skladka minela 30.04.09 to juz nie. Na moj chlopski rozum ten zapis jest interpretowany jakby date("Y")."-".date("m")."-".(date("d")-7) to byl 00.05.09

Pomoze ktos?
Spawnm
Cytat(m_k @ 7.05.2009, 11:43:11 ) *
Osoba, ktora pisala dla mnie ten skrypt nie ma dla mnie czasu, wiec probije sam to rozwiklac.

A zapłaciłeś tej osobie ? Jak klient płaci to zawsze jest czas winksmiley.jpg

echo date("Y-m-d",strtotime ("-7 day"));
da ci datę sprzed 7 dni
m_k
Dziala ! Dzieki!

Zaplacilem, ale stwake duzo ponizej rynkowej smile.gif

Pozdrowienia!
Spawnm
Cytat(m_k @ 7.05.2009, 12:00:29 ) *
Dziala ! Dzieki!

Zaplacilem, ale stwake duzo ponizej rynkowej smile.gif

Pozdrowienia!

jaka płaca ... taka praca .
Na przyszłość płać uczciwie .
phpion
Cytat(Spawnm @ 7.05.2009, 11:53:15 ) *
Jak klient płaci to zawsze jest czas winksmiley.jpg

<ot>
Oj z takim podejściem zrujnujesz sobie życie... ja dopiero relatywnie niedawno (od ok. roku?) "przejrzałem na oczy" i staram się rozsądniej dysponować swoim czasem. Klient płaci? Fajnie ale niech poczeka aż będę miał czas zająć się jego zleceniem. Nie poczeka? Trudno. Będzie następny.
</ot>
Spawnm
phpion, maiłem na myśli że jak ktoś słabo płaci albo jest wiecznie nie zdecydowany to po pierwszym zleceniu programista nie będzie maił już więcej dla niego czasu winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.