Mam skrypt, w ktorym sformulowano to jako:
$tydzien_temu = date("Y")."-".date("m")."-".(date("d")-7);
Nie dziala to jednak jesli $tydzien_temu wypada w zeszlym miesiacu tzn.
Jesli dzis jest 8.05.2009 to $tydzien_temu przypada na 01.05.2009 - skrypt dziala
Jesli dzis jest 6.05.2009 to $tydzien_temu przypada na 29.04.2009 - skrypt nie dziala
Jak określić $tydzien_temu, zeby to chodzilo?
phpion
6.05.2009, 10:22:05
Wykombinowalem cos takiego:
$data = date("Y")."-".date("m")."-".date("d");
$tydzien_temu = strtotime( '-7 days', $data )
ale wywala: Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE
Jak to powinno byc?
wookieb
6.05.2009, 10:59:34
Tzn ze powinieneś wrócić do żłobka i nauczyć się poprawiać błedy składniowe.
PAMIĘTAJ O ; NA KOŃCU INSTRUKCJI!
Coś cię dziś ugryzło, że tak uszczypliwie sypiesz na forum?
wookieb
6.05.2009, 11:19:30
Tak twój post. Bo błędów składniowych tutaj nie rozwiązujemy.
phpion
6.05.2009, 11:21:45
Cytat(m_k @ 6.05.2009, 11:55:49 )

Wykombinowalem cos takiego:
$tydzien_temu = strtotime( '-7 days', $data )
ale wywala: Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE
Jak to powinno byc?
Brakuje średnika na końcu drugiej linijki. Poza tym ten kod Ci nie zadziała. Jako drugi parametr strtotime podajesz znacznik czasu, a nie sformatowaną datę.
<?php
?>
Ok. Bledow nie wywala, ale nie daje zadnych wynikow w obu wariantach, ani w tym samym miesiacu, ani w zeszlym.
Uzupelnie troche zawartosc skryptu, moze to cos da.
$tydzien_temu = strtotime( '-8 days', $data );
$query = mysql_query("SELECT poczta, nick, nr_czlonkowski, skladka_do FROM test WHERE skladka_do='".$tydzien_temu."'");
nospor
6.05.2009, 11:34:15
przeczytales chociaz post phpiona?
uzywaj bbcode!ps: poza tym takie rzeczy robi sie od razu w mysql. napisz co chcesz konkretnie uzyskac a nie cudujesz

@oi. jak ktoś ma dwie linijki kodu i leci na forum z PARSE ERROR to chyba lekka przesada, niesądzisz?
edit down:
A jak mial napisac?
Kochany użytkowniku, przykro mi, iż mając w kodzie tylko dwie linijki, lecisz na forum z parse errorem. Bardzo Cię ładnie proszę nie rób tego więcej. Co do błedu to dodaj sobie mój miły srednik na końcu.?
Z doswiadczenia wiem ze taka informacje z duzym prawdopodobieństwem zostanie olana i przy najblizszym parse error znowu zobaczymy uzytkownika na forum. a jak palniesz szczypte "uszczypliwosci" to moze dotrze do delikwenta to i owo
Tak, ale nie usprawiedliwia to takiego uszczypliwego pisania.
Skrypt wyszukuje w bazie mysql osoby, ktorych skladka czlonkowska wygasla. Jesli mija wiecej niz tydzien, a skladka nie zostanie uzupelniona, wtedy wysylany jest mail z przypomnieniem.
Ponizszy skrypt dziala ok, za wyjatkiem sytuacji, w ktorej wystepuje przelom miesiaca. Tzn np sprawdzam na poczatku maja, a skladka byla wazna do konca kwietnia.
Osoba, ktora pisala dla mnie ten skrypt nie ma dla mnie czasu, wiec probije sam to rozwiklac.
Nie jestem informatykiem i nie mam nic wspolnego z php, wiec prosze o wyrozumialosc. Rozumiem, ze takie blahostki was wkurzaja, ale licze, ze ktos mi pomoze. Zwlaszcza, ze chodzi o jedna linijke.
Oto skrypt:
$db_connect = mysql_connect("localhost", "xxxxxxxxx", "xxxxxxxxx");
mysql_select_db("xxxxxxxxx");
$tydzien_temu = date("Y")."-".date("m")."-".(date("d")-7);
$query = mysql_query("SELECT poczta, nick, nr_czlonkowski, skladka_do FROM test WHERE skladka_do='".$tydzien_temu."'");
mail .... itd
Data w bazie jest w formacie yyyy-mm-dd
To dziala jesli jest 8.01.09 a skladka minela 1.01.09
Ale jesli jest 7.01.09, a skladka minela 30.04.09 to juz nie. Na moj chlopski rozum ten zapis jest interpretowany jakby date("Y")."-".date("m")."-".(date("d")-7) to byl 00.05.09
Pomoze ktos?
Spawnm
7.05.2009, 10:53:15
Cytat(m_k @ 7.05.2009, 11:43:11 )

Osoba, ktora pisala dla mnie ten skrypt nie ma dla mnie czasu, wiec probije sam to rozwiklac.
A zapłaciłeś tej osobie ? Jak klient płaci to zawsze jest czas

echo date("Y-m-d",strtotime ("-7 day"));
da ci datę sprzed 7 dni
Dziala ! Dzieki!
Zaplacilem, ale stwake duzo ponizej rynkowej

Pozdrowienia!
Spawnm
7.05.2009, 11:03:12
Cytat(m_k @ 7.05.2009, 12:00:29 )

Dziala ! Dzieki!
Zaplacilem, ale stwake duzo ponizej rynkowej

Pozdrowienia!
jaka płaca ... taka praca .
Na przyszłość płać uczciwie .
phpion
7.05.2009, 16:00:52
Cytat(Spawnm @ 7.05.2009, 11:53:15 )

Jak klient płaci to zawsze jest czas

<ot>
Oj z takim podejściem zrujnujesz sobie życie... ja dopiero relatywnie niedawno (od ok. roku?) "przejrzałem na oczy" i staram się rozsądniej dysponować swoim czasem. Klient płaci? Fajnie ale niech poczeka aż będę miał czas zająć się jego zleceniem. Nie poczeka? Trudno. Będzie następny.
</ot>
Spawnm
7.05.2009, 16:21:06
phpion, maiłem na myśli że jak ktoś słabo płaci albo jest wiecznie nie zdecydowany to po pierwszym zleceniu programista nie będzie maił już więcej dla niego czasu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.