Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Overflow: hidden i pozycjonowanie absolutne wewnątrz - bug Opery?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
erix
Już po maturach, można zająć się innymi rzeczami. No i jak z bicza strzeliło problemem:

1. <div style="width: 200px; height: 200px; position: relative; overflow: hidden; border: #F00; overflow: scroll;">
  2. <div style="position: absolute; top: 0; left: 0; height: 10000px; background: #000; width: 200px; ">
  3. asd
  4. </div>
  5. </div>

W przeglądarkach i nawet w IE ten kod zachowuje się poprawnie. Natomiast w Operze przepełnienie jest ukrywane tylko wizualnie - można zaobserwować, że paski przewijania dla całej strony są wciąż widoczne. Używam Opery 9.64 i ten problem naprawdę irytuje, a nie mam możliwości dodania overflow: hidden dla całej strony.

Zgłosiłem buga w trackerze Opery, zobaczymy, co wyjdzie potem.

Ale to nie zmienia faktu, że przydałoby się jakoś ten problem rozwiązać. Kombinowałem z ujemnym marginesem dolnym dla obiektu o wartości jego wysokości. Niestety, nie pomogło...

Jakieś pomysły?
Spawnm
dziwne , u mnie działa poprawnie ...
(najnowsza opera)
erix
Też używam najnowszej:
Spawnm
a u mnie nie ma tongue.gif
erix
Kod
Version
9.64
Build
10487
Platform
Win32
System
Windows XP

Hmm, sprawdziłem na VM pod 9.21 i było ok - 9.64 i też kaszana; chyba build jakiś zbugowany, bo na swoim kompie mam też najnowszą wersję Opery...
endr1u
mam ten sam problem... pisalem pare tematów niżej.. problem ten tez pojawia sie w IE. Moze ktos zna alternatywe wykorzystania tego pozycjonowania?Chcialbym zrobic strone ktora by wyglala dobrze na wszystkich przegladarkach.. jest to mozliwe? starsze wersje IE nie obsluguja CSS2 takze z tym moze byc ciezko..

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=12...rt=#entry607918
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.