Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] formatowanie tekstu przez mail()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mirekgn
Witam. Mam mały problem z wysyłanym tekstem przez funkcję mail(). Oto kod skryptu przetwarzającego dane z formularza i wysyłającego wiadomość:

1. <?php
  2. $name = $_POST['name'];
  3.    $surname = $_POST['surname'];
  4.    $age = $_POST['age'];
  5.    $text = stripslashes($_POST['text']);
  6.    
  7.    $addressTo = 'asd@gmail.com';
  8.    $subject = 'Post from webpage';
  9.    $addressFrom = 'serwerwww@asd.pl';
  10.    $replyTo = $_POST['email'];
  11.    $message = "Moje dane to:\n imię: $name \n nazwisko: $surname \n wiek: $age \n treść: $text";
  12.  
  13.    $headers = "From: $addressFromr\n";
  14.    $headers .= "Reply-to: $replyTor\n";
  15.    $headers .= "Content-type: text/html; charset=utf-8r\n";
  16.    $headers .= 'Bcc: zzz@gmail.com' . "r\n";
  17.    
  18.    if(@mail($addressTo,$subject,$message,$headers))
  19.    {
  20.      echo("Wiadomość została wysłany poprawnie!");
  21.    }
  22.    else
  23.    {
  24.      echo("Nastąpił błąd podczas wysyłania widomości. Proszę, spróbuj jeszcze raz.");
  25.    }
  26. ?>

Wszystko jest ok, mail dociera tam gdzie trzeba...tylko, że znaki nowej linii \n są ignorowane:/ Treść maila to ciągły tekst. Prosiłbym o pomoc w modyfikacji tego kodu, tak aby wiersze były łamane w taki sam sposób jak zostały złamane w polu textarea ($text), oraz tak jak zostało to narzucone w wartości zmiennej $message. Czekam na pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam!
kkuba
Wysyłasz tego maila jako html z tego co widzę, więc po prostu użyj funkcji nl2br.

Pozdrawiam.
erix
Proszę o tag tematu.
mirekgn
Dzięki kkuba. Właśnie zastanawiałem się nad tą funkcją i nie wiem dlaczego, ale jej nie sprawdziłem:P więc mam jeszcze tylko jedno pytanie dotyczące nagłówka. W moim skrypcie tekst wysyłany jest jako html. A jak ustawić parametr nagłówka tak, żeby tekst był wysyłany jako normalny tekst? I wtedy pewnie nie trzeba stosować nl2br(), mam rację?
erix
Czekam na PW w celu otwarcia tematu.

edit: otwieram
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.