Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: One True Layout - błąd w IE i FX
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
WebCM
Rozpocząłem migrację z układu opartego o tabelki na układ zbudowany z warstw <div>. Layout zawiera 3 kolumny o takiej samej wysokości (ich wysokość zależy od wysokości dowolnej kolumny). Przydał się szczególnie ten poradnik: http://www.alistapart.com/articles/holygrail

Niestety przy metodzie One True Layout występuje błąd w Firefoksie i IE.
Kod
<div id="comments">komentarze</div>
Gdy klikniemy odnośnik zawierający odniesienie do kotwicy #comments, środkowa część układu przewija się do wysokości warstwy z komentarzami. W efekcie nie widać elementów znajdujących się powyżej komentarzy (czyli fragmentu menu, całej wyświetlanej nowości lub artykułu). Czy ktoś zna obejście problemu? Nie chcę stosować skryptów JS, które to naprawiają lub specjalnych haków typu: dodaj klasę "anchorFix" do każdej kotwicy lub warstwy zawierającej ID. Metoda powinna być uniwersalna. smile.gif

Szczegóły: Bug w One True Layout

Metoda Faux Columns odpada - zmiana rozmiaru kolumn wymaga edycji pliku graficznego. Własność display: table-cell prawdopodobnie załatwiłaby sprawę, ale wciąż popularny IE 6 jej nie obsługuje.
erix
Cytat
załatwiłaby sprawę, ale wciąż popularny IE 6 jej nie obsługuje.

http://perfectionorvanity.com/2007/03/07/r...ny-layoutu-css/

Szkoda marnować czasu na podchody z dodatkowymi warstwami. Wystarczy expression.
WebCM
Czytałem ten wpis. A jeśli skrypt nie wykona się albo user wyłączy JavaScript? winksmiley.jpg Może warto zrezygnować z kilku kotwic, chociaż często używam metody scrollIntoView(), która w przypadku One True Layout też przewija kontener.
erix
Cytat
A jeśli skrypt nie wykona się albo user wyłączy JavaScript?

Podajesz w tej chwili sztuczny argument... Forma ważniejsza od treści.

Powiedz mi, dlaczego mam katować użyszkodnika przeglądarki syfem dla starego molocha? Dlaczego mam nie używać pseudoklas i generated content? Technologia jest po to, aby z niej skorzystać. A że staram się projektować w idei cross-browser, dlatego używam expressions jeśli to konieczne. Semantyka i lekkość, a nie forma...

Cytat
Może warto zrezygnować z kilku kotwic

Rezygnować z najbardziej naturalnej formy odwoływania się do fragmentu dokumentu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.