Na wstępie chcę zaznaczyć, że wykorzystane skrypty nie są mojego autorstwa są jedynie przerobione pod bazę z której korzystam. Pochodzą z różnych źródeł.
Mam już stworzoną bazę, wyświetlanie rekordów, dodawanie przez formularz.
Najpierw przedstawię trochę kodu, aby było wiadomo o co chodzi.
Formularz dodawania zdjęć:
Skrypt dodający dane zdjęcia (typ, ścieżkę itp.) do Bazy MySQL:
<?php require "connection.php"; connection(); $uploadDir = 'C:/serwer/strony/uploads/'; { $fileName = $_FILES['userfile']['name']; $tmpName = $_FILES['userfile']['tmp_name']; $fileSize = $_FILES['userfile']['size']; $fileType = $_FILES['userfile']['type']; $filePath = $uploadDir . $fileName; if (!$result) { exit; } { } $query = "INSERT INTO upload2 (name, size, type, path ) ". "VALUES ('$fileName', '$fileSize', '$fileType', '$filePath')"; } ?>
Formularz dodający rekordy:
Skrypt dodający rekordy do bazy:
<?php // odbieramy dane z formularza $Nazwa = $_POST['Nazwa']; $Typ = $_POST['Typ']; $Opis = $_POST['Opis']; if($Nazwa and $Typ and $Opis) { } ?>
Wreszcie wyświetlenie rekordów z bazy w tabeli:
<?php echo "<td> <a href=\"logowanie_udane.php?a=del&id_stacje={$r[0]}\">DEL</a> <a href=\"logowanie_udane.php?a=edit&id_stacje={$r[0]}\">EDIT</a> </td>"; } } } ?>
Zdjęcie jest dodawane do katalogu "uploads/", dane o zdjeciu sa wpisywane jako kolejny rekord w tabeli "upload2"
dodatkowe rekordy do bazy w tabeli "stacje_trafo" są dodawane oddzielnym formularzem
Jak umożliwić wyświetlanie zdjęć ?

1. Czy zlikwidować dodatkową tabelę ze zdjęciami "upload2"? i zamiast tego upychać zdjęcia w kolumnie bez dodatkowych zmiennych jedynie samo "Path" w odpowiedniej tabeli - "stacje_trafo" ?
2. Czy mogę wykorzystać istniejącą już tabelę ze zdjęciami "upload2" ?
3. Stworzyć następną kolumnę za "Opis" ? która będzie przekierowaniem do skryptu wyświetlającego zdjęcia przypisane po ID ?
Proszę o pomoc, jeśli ktoś nie ma czasu to proszę o kontakt ze mną i możemy się dogadać.