Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Sesje ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Adiqus
Witam. Mam problem, a mianowicie nie mam zielonego pojęcia na temat sesji ... Czytałem już różne kursy, jednakże nic mi nie mówi taka fraza jak "Identyfikator sesji", albo "Nazwa sesji" ... Mógłby mi ktoś podać stronę do jakiegoś przystępnego kursu (najlepiej po polsku). Albo może ktoś mi tutaj wytłumaczy zagadnienie questionmark.gif

PS: Wiem, że temat jest ... nie za fajny i wielu może mnie uznać za świra, ale w końcu to przedszkole, a w przedszkolu przede wszystkim się uczy ... prawda questionmark.gif
ArekJ
Temat: linkiKursy_dla_poczatkujacych
nexis
Sesje (Wikibooks)
Adiqus
http://webmade.org/kursy-online/session-sesje-kurs-php.php

Na tej stronie pisze coś takiego:

Cytat
PHP jest w stanie sam rozpoznać czy na komputerze klienta włączony jest mechanizm cookies i w razie potrzeby dodać identyfikator sesji do każdego URLu i formularza. Wymaga to jednak posiadania PHP skompilowanego z opcją --enable-trans-sid.

Czy tą opcję -enable-trans-sid trzeba skonfigurować questionmark.gif Czy jest już domyślnie skonfigurowana questionmark.gif Jeśli trzeba to jak questionmark.gif
nexis
Nie zaleca się korzystać z takiego rozwiązania, ponieważ powoduje to pewne niebezpieczeństwa - np.:

Session fixation
Session poisoning
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.