Witam.
Mam problem dotyczący sprawdzania strony przez Validator.
Mianowicie mam na niej pewne elementy JavaScript odpowiedzialne za dynamiczną podmiane obrazków po najechaniu myszą. Kiedy przepuszczam stronę przez Validator wykrywa mi błędy w kodzie, a dokładniej właśnie w tych elementach JS.
JavaScriptu nie znam, wiec nie wiem, czy dałoby sie to jakoś ominąć zmieniając kod, więc dlatego pytam tutaj. A wiec czy kod jest błedny, a jeśli tak to na jaki należy go zmienic, czy to Validator zawsze wywala błędy przy kodzie JS?
EDIT: Rozwiazanie problemu poniekad znalazłem tzn. wymyśliłem jak można to zrobić za pomocą CSS, ale nadal chciałbym poznać odpowiedź na moje pytanie.
Maxik
8.07.2009, 00:12:46
Jak masz jakieś zdarzenia w elementach to zamień je na eventlistener, powinno pomóc.
sebekzosw
8.07.2009, 03:36:41
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jak pisałem
<a href="#" onClick="funkcja(); return false;">Zdarzenie
</a>
to validator wywalał błąd... Pozamieniałem
onClick na
onclick i zero błędów
Pawel_W
8.07.2009, 11:13:15
na forum mozilli ten temat był już roztrząsany, i było wytłumaczone, że validator nie jest w stanie domyślić się co miał na myśli programista, dlatego błędy w kodzie js są bardzo często
najlepiej skanuj stronę bez js, tzn. wycinaj go przed skanowaniem
Cytat
JavaScriptu nie znam, wiec nie wiem, czy dałoby sie to jakoś ominąć zmieniając kod, więc dlatego pytam tutaj. A wiec czy kod jest błedny, a jeśli tak to na jaki należy go zmienic, czy to Validator zawsze wywala błędy przy kodzie JS?
Google:
CDATAno i jak powiedzieli koledzy -
on<zdarzenie>, to zło.