Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dwie Zmienne w Zmiennej?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tracha
Witam!

Mój problem polega na tym, że próbuje upchnąc dwie zmienne w zmiennej powodując pokazanie się takiego oto wyniku:

Subkategoria (Główna Kategoria)

Subkategorie można pokazać poprzez samą zmienną

Kod
$data['download_cat_name']

ponieważ już wcześniej jest ustawione wyświetlanie akurat takiego UPa (Zaraz wyjaśniam). Żeby jednak wyświetlić główną kategorie w nawiasie musze jednocześnie ustawić dla nawiasu

Kod
$data['download_cat_up']

wartość -1. I tu moje pytanie, jak mam to zrobić?

Streszczając, trzeba ustawić w nawiasie wartość -1 dla UPa (download cat up), i tylko dla nawiasu, aby wyświetlało główną kategorie downloadu.

Pozdrawiam
Tracha
pawelpaciorek
Ja to nie rozumiem.
Te nawiasy przy zmiennych to klucze tablicy, w tym przypadku tablicy asocjacyjnej.
Może opisz problem bez tych zmiennych, chyba, że ktoś inny się połapie smile.gif
Tracha
Chodzi mi o coś takiego...

Kod
        $category = "";
        while($data = dbarray($result)) {
             $category .= "<option value='".$data['download_cat_id']."'>".$data['download_cat_name']." (<b>".$data2['download_cat_name']."</b>)</option>\n";

Gdzie ta $data['download_cat_name'] wyświetla podkategorie "Filmy" ponieważ już wcześniej została zdefiniowana inna zmienna, która odpowiada za wyświetlanie albo pod kategorii, albo głównych kategorii albo tego i tego. I została skonfigurowana na wyświetlanie pod kategorii jej nazwa to:

Kod
$data['download_cat_up']
i ma wartość wyższą od -1 (Jakoś to tak przedstawili: != '-1'), a ja chce aby w jednym jedynym nawiasie na cały kod pojawiła się definicja zmieniająca wartość
Kod
$data['download_cat_up']
na = '-1' .

Chce żeby to wyglądało mniejwięcej tak:

Filmy (Half-Life)

Pod kategoria (Główna Kategoria)

Aha, nie wiem czy wspomniałem, główna kategoria jest wyświetlana kiedy $data['download_cat_up'] ma wartość -1
kefirek
Ale ty chcesz wyswietlic te kategorie w liscie rozwijanej ?
np
kategoria
podkategoria
kategoria2
podkategoria2
itp

Czyli np
  1. <select name="nazwa">
  2. <optgroup label="nazwa grupy">
  3. <option>Tu wpisz pierwszą możliwość</option>
  4. <option>Tu wpisz drugą możliwość</option>
pawelpaciorek
To jest jakaś lista rozwijana, która zawiera opcję o wartości jakiegoś ID i etykiecie składającej się z nazwy od $data i drugiej nazwy od $data2.
Na to wygląda, że to jest właśnie jakaś kategoria z nazwą głównej kategorii w nawiasie, albo na odwrót.

BTW, "pod kategoria" pisze się łącznie a wyrażenie

1. <?php
  2. $a != $b
  3. ?>

znaczy, że zmienna $a jest różna od zmiennej $b
Tracha
To może mieć jakiś wpływ ale używam Extreme Fusion IV. Przez co akurat stałych id nie moge wpisać, ponieważ ciągle się zmieniają, chodzi po prostu o to, że jest Główna kategoria, a do niej przypisanych jest pare podkategorii.

to $category, to właśnie lista rozwijana. Ale nie o to mi chodzi, z tego wszystkiego chyba zapomniałem napisać o co chodzi.

Chodzi o to, że jak mam zrobić aby przypisać do zmiennej download_cat_up wartość -1, żeby ta wartość jednak obowiązywała tylko i wyłącznie w nawiasie. Każda podkategoria i główna kategoria posiada osobne id ale są one ze sobą jakoś powiązane, jak tego nie wiem.

Chce się dowiedzieć jak zrobić te zmienną, która obowiązuje tylko w nawiasie smile.gif Żeby uzyskać okazanie głównej kategorii w jakiej się znajdują wyświetlone Podkategorie...

EDIT: W Panelu admina jednak lista wygląda inaczej:

Cytat
Kategoria Główna
Podkategoria
Podkategoria
Podkategoria
Kategoria Główna2
Podkategoria2
Podkategoria2
Podkategoria2
Kategoria Główna3
Podkategoria3
Podkategoria3
Podkategoria3
kefirek
Cytat(Tracha @ 8.07.2009, 15:55:04 ) *
Każda podkategoria i główna kategoria posiada osobne id ale są one ze sobą jakoś powiązane, jak tego nie wiem.

Bo masz dwa zapytania jedno pobiera kategorie główne czyli masz tablice $data a drugie podkategorie czyli masz tablice $data2 ale dalej nie wiem o co ci chodzi ?
Tracha
Główne pytanie to jak uzyskać coś takiego:

Cytat
Kategoria Główna
Podkategoria
Podkategoria
Podkategoria
Kategoria Główna2
Podkategoria2
Podkategoria2
Podkategoria2
Kategoria Główna3
Podkategoria3
Podkategoria3
Podkategoria3

Zamiast czegos takiego:

Cytat
Podkategoria
Podkategoria
Podkategoria
Podkategoria2
Podkategoria2
Podkategoria2
Podkategoria3
Podkategoria3
Podkategoria3

Bo mam Upload plików na serwer. Na mojej stronie i tam mam wybór kategorii do jakiej ma być plik wrzucany, i wyświetlaja mi się same nazwy podkategorii, a że są takie same to user nie może rozróżnić, która jest która.

Skoro np. jest coś takiego:

Cytat
Half-Life
Podkategoria A
Podkategoria B
Half-Life 2
Podkategoria A
Podkategoria B

Jednak nie będzie wyświetlać tytułów kategorii głównej czyli half life, half life 2 itd. To wyświetli same nazwy podkategorii co jest męczące Przy strzelaniu w chybił trafił. Dlatego chce zrobić coś takiego co samo będzie dodawać kategorie.

A właśnie ustawiłem te zmienną co zarządza czy mają być wyświetlone główne kategorie czy podkategorie i wyszło coś takiego, że i główne kategorie i podkategorie są porozrzucane...
kefirek
Może to ci pomoże
http://nospor.pl/grupowanie-wynikow-n35.html
Tracha
Cytat(kefirek @ 8.07.2009, 16:12:33 ) *

To ciągle nie to, tu chodzi o samo wpisywanie danych, a na Extreme Fusion wpisuje się z innego miejsca dane nie z edytoru PHP
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.