Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Porównywanie rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sannin
Witam,
mam pytanie czysto teoretycznie. Zakładamy że mamy tabele z 4 kolumnami. Moje pytanie brzmi: czy da się użyć WHERE nie używając nazw tych kolumn tylko np. kolejnego numeru ?
skowron-line
Jeżeli uprzednio w from porobisz aliasy na te kolumny.
sannin
Bez aliasów nie da rady ? Chodzi o to że jakiś "baran" jak tworzył tabele nadał kolumnie nazwę 'typy.'. I teraz za każdym razem gdy użyję tej nazwy przed form lub po where dostaje błąd. Po from udało mi się to obejść dają *. Ale nie mam pojęcia co zrobić z where :/
skowron-line
Cytat(sannin @ 8.07.2009, 13:53:53 ) *
Bez aliasów nie da rady ? Chodzi o to że jakiś "baran" jak tworzył tabele nadał kolumnie nazwę 'typy.'. I teraz za każdym razem gdy użyję tej nazwy przed form lub po where dostaje błąd. Po from udało mi się to obejść dają *. Ale nie mam pojęcia co zrobić z where :/

że co questionmark.gif niebardzo rozumiem może pokaż zapytanie.
sannin
Ok powiem powoli smile.gif

mam tabele która ma kolumnie 'typy.'

i potrzebuje wybrać rekord po tej kolumnie

1. SELECT * FROM tab1 WHERE `typy.` = 5;

Oczywiście otrzymuje błąd. Staram się to jakoś o minąć więc kombinuje właśnie z koljenością kolumn lub coś.

Dodam ze to są zapytania do pliku mdb accessa, ale mniejsza o to bo składnia ta sama.
skowron-line
A nie mozesz altera zrobic i zmienić nazwy kolumny.
sannin
Teoretycznie tak, ale wtedy muszę podać starą nazwę... więc znów klops :/
skowron-line
Cytat(sannin @ 8.07.2009, 14:20:15 ) *
Teoretycznie tak, ale wtedy muszę podać starą nazwę... więc znów klops :/

Tzn nie kumam
zmienisz sobie typy. na typy i gdzie stara nazwe bedziesz podawał ?
sannin
  1. ALTER TABLE `nazwa_tabeli` CHANGE `stara_nazwa_kolumny` `nowa_nazwa_kolumny`;
skowron-line
Cytat(sannin @ 8.07.2009, 14:30:23 ) *
  1. ALTER TABLE `nazwa_tabeli` CHANGE `stara_nazwa_kolumny` `nowa_nazwa_kolumny`;

No i questionmark.gif
sannin
Muszę podać tą nazwę 'typy.' która powoduje błąd.
skowron-line
No ale w czym masz problem, bo ciągle nie rozumiem może za głupi na to jestem ale wydaje mi się że nawet nie chcesz spróbować.
sannin
Chodzi o to że jeżeli podam w zapytani 'typy.' dostaje błąd. Chcę to ominąć w jakiś sposób.
marian2299
Przeszkadza mu kropka...
Pokaż, jaki błąd ci wywala.
sannin
  1. '' nie jest prawidłową nazwą. Upewnij się, że nie zawiera nieprawidłowych znaków lub znaków przestankowych oraz czy nazwa nie jest za długa.
pkwiatkowski
Cytat(sannin @ 8.07.2009, 16:36:16 ) *
Muszę podać tą nazwę 'typy.' która powoduje błąd.

to nie masz dać 'typy.' tylko `typy.` przed chwila testowalem i dziala bo specjalnie stworzylem baze dla tego przypadku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.