Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Cyrylica w plikach txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Casimirek
Mam mały problem. Gdy próbuje wczytać plik tekstowy z cyrylicą, za każdym razem pojawiają się krzaczki, tudzież nie wyświetla się nic. Mam ustawioną poprawną stronę kodową

1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">

Tekst wpisywany "bezpośrednio" w kod wyświetla się poprawie. Tylko z fragmentami wczytywanymi z pliku są problemy, zarówno gdy używam metody

1. <?php
  2. $plik = fopen("set/text.txt", "r");
  3. $text = fgets($plik);
  4. echo $text;
  5. ?>

jak i

1. <?php
  2. $text = file('set/text.txt');
  3. echo $text[0];
  4. ?>
.

Koduje w Notepad++ w UTF-8.
Podejrzewam, że rozwiązanie mojego problemu jest banalne, jednak nie mogłem znaleźć na googlach działającego rozwiązania.
erix
Ok, ale przecież strona, na której wyświetlasz te dane musi mieć ustawione identyczne kodowanie? (sprawdź, co przeglądarka wyświetla)
Casimirek
Strona, na której wyświetlam ma identyczne kodowanie.
melkorm
Hostnij gdzieś plik. Sprawdzimy.
Casimirek
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
  2.  
  3. Русский язык! - To wyswietla sie poprawnie.
  4. A to juz nie:
  5. <br><br><br>
  6. <?php
  7. $text;
  8.  
  9. $text = fopen("set/text.txt", "r");
  10. $plik = fgets($text);
  11. echo $plik;
  12.  
  13. ?>

Tylko to jest w pliku. Text.txt znajduje się na serwerze w folderze set. Tekst wyświetla się poprawnie pod warunkiem, iż znajdują się w nim tylko łacińskie znaki, z cyrylicą coś nie chce. sad.gif
erix
A co z kodowaniem w pliku .txt?
Casimirek
Problem rozwiązany. Rzeczywiście, nie zauważyłem, ze pliku txt mam inne kodowanie unicode zamiast utf-8 tongue.gif Teraz już działa dobrze. smile.gif Dzięki za naprowadzenie na źródło problemu:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.