Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]pole option, wyciąganie ceny z tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lejto
Mam taki kod
  1. <td><select size="1" name="a8" style="width: 256px; height: 21px;">
  2. <option value="-">wybierz ilość</option>
  3. <option value="2 tableteki 70zł (1tabl. 35zł)">2 tableteki 70zł (1tabl. 35zł)</option>
  4. <option value="4 tabletki 130zł (1tabl. 32,5zł)">4 tabletki 130zł (1tabl. 32,5zł)</option>
  5. <option value="8 tabletek 240zł (1tabl. 30zł)">8 tabletek 240zł (1tabl. 30zł)</option>
  6. <option value="12 tabletek 330zł (1tabl. 27,5zł)">12 tabletek 330zł (1tabl. 27,5zł)</option>
  7. <option value="16 tabletek 400zł (1tabl. 25zł)">16 tabletek 400zł (1tabl. 25zł)</option>
  8. <option value="20 tabletek 460zł (1tabl. 23zł)">20 tabletek 460zł (1tabl. 23zł)</option>
  9. <option value="40 tabletek 880zł (1tabl. 22zł)">40 tabletek 880zł (1tabl. 22zł)</option>
  10. <option value="większa ilość proszę o kontakt">większa ilość proszę o kontakt</option>
  11. </select></td>

i mam pole value, chcę z niego wyciągnąć cena np jak w 1 przypadku 70zł, jak to zrobić? idzie tak? czy jest jakiś inny sposób?

Pozdrawiam
Fifi209
A czemu do value po prostu nie wpiszesz ceny? np. 70 ?

Co do pytania, da się np. explode lub wyrażenia regularne ale po co?
Ellington
Przesylasz jako formularz i traktujesz $_POST['a8'] preg_match'em, z odpowiednim wyrazeniem regularnym.
Fifi209
Cytat(Ellington @ 10.07.2009, 22:29:53 ) *
Przesylasz jako formularz i traktujesz $_POST['a8'] preg_match'em, z odpowiednim wyrazeniem regularnym.

Miło, że powtórzyłeś po mnie. Powiedz mi tylko jaki widzisz w tym sens? To jak kopanie dołu łopatą, a przecież obok stoi koparka.
Ellington
 Oklepana metafora, poza tym mało trafna smile.gif . Wysłałem odpowiedź, nie zwróciłem uwagi na to, czy w tym czasie ktoś napisał - stało się. Jeżeli Cię to aż tak rozsierdziło to: mea culpa, nie ubędzie mnie, a może Tobie trochę się poprawi smile.gif .
Fifi209
Cytat(Ellington @ 10.07.2009, 22:36:27 ) *
 Oklepana metafora, poza tym mało trafna smile.gif . Wysłałem odpowiedź, nie zwróciłem uwagi na to, czy w tym czasie ktoś napisał - stało się. Jeżeli Cię to aż tak rozsierdziło to: mea culpa, nie ubędzie mnie, a może Tobie trochę się poprawi smile.gif .

Nie trafiona? Przecież jest znacznie lepszy i prostszy sposób. Jeżeli wolisz inną to można by powiedzieć, że chcesz strzelać do muchy z armaty. (obciążać serwer wyrażeniami)
Kildyt
Cytat(fifi209 @ 10.07.2009, 23:42:10 ) *
Nie trafiona? Przecież jest znacznie lepszy i prostszy sposób. Jeżeli wolisz inną to można by powiedzieć, że chcesz strzelać do muchy z armaty. (obciążać serwer wyrażeniami)
Zgadzam się z fifi209. Wyrażenia regularne przy większych danych potrafią nieźle zeżreć cennego czasu.

@Lejto jeżeli upierasz się dalej przy takim rozwiązaniu to wyrażenia chyba są najłatwiejszą drogą rozwiązania problemu. Musisz wyciągnąć drugą liczbę w ciągu.
Fifi209
Cytat(Kildyt @ 10.07.2009, 22:47:22 ) *
Zgadzam się z fifi209. Wyrażenia regularne przy większych danych potrafią nieźle zeżreć cennego czasu.

Kiedyś musi być ten pierwszy raz. ;p

Cytat(Kildyt @ 10.07.2009, 22:47:22 ) *
@Lejto jeżeli upierasz się dalej przy takim rozwiązaniu to wyrażenia chyba są najłatwiejszą drogą rozwiązania problemu. Musisz wyciągnąć drugą liczbę w ciągu.

To już chyba lepiej pobawić się z explode() w końcu po spacjach można rozbić.
Lejto
zobacze co za się zrobić z wyrażeniami będzie trudno ;/ ale zobaczę
może ustawie w value samą cenę
erix
Cytat
nie zwróciłem uwagi na to, czy w tym czasie ktoś napisał - stało się.

Masz przecież przycisk usuń przy swoim poście.

Cytat
i mam pole value, chcę z niego wyciągnąć cena np jak w 1 przypadku 70zł

explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual po spacji, zostawiasz ostatni element i traktujesz go konstrukcją floatval" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Po co regexpy?
Fifi209
Cytat(erix @ 11.07.2009, 14:12:12 ) *
explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual po spacji, zostawiasz ostatni element i traktujesz go konstrukcją floatval" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Po co regexpy?

Erix, przecież ja już o tym pisałem wielokrotnie. winksmiley.jpg

Ale jak widać tutaj on jest mądrzejszy od Nas.
Lejto
explode, 30 sekund i działało winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.