Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][xhtml] ciecie layoutu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomek_13
witam
czy moglby ktos napisac jak prawidlowo wyglada ciecie layoutu do xhtml css, jakich programow najlepiej do tego uzywac ?
jakis dobry tutorial moze ktos polecic ?
w jakim formacie najlepiej zapisywac grafike ?
kiedys robilem to w photoshopie tylko ze on generowal kod w tabelkach, czy mozliwe jest zapisywanie pocietej grafiki w divach, zeby nie trzeba bylo tego robic recznie
erix
Programów? Notatnik.
nexis
W większości przypadków, a przede wszystkim w profesjonalnym środowisku, robi się to właśnie ręcznie. Artykułów na ten temat jest multum w internecie ale na początek radziłbym przeczytać jakąś książkę na ten temat - chociażby ze zbioru helion.pl. A jeśli chodzi o narzędzia to zależy w jakim formacie masz layout. Jeśli jest to PSD, to otwierasz za pomocą ImageReady (dodatek do Photoshop) i tniesz grafikę na kawałki. Do kodu CSS/XHTML wystarczy notatnik, ale polecałbym coś z poprawnym kodowaniem UTF-8 oraz kolorowaniem składni - pod Windows np. PSPad, a pod Mac OS np. TextMate.
siatkarzyna
Tutaj masz bardzo dobry Tutorials
ert16
VIM ! (nie tylko do layoutu) - polecam
erix
Cytat
Jeśli jest to PSD, to otwierasz za pomocą ImageReady (dodatek do Photoshop) i tniesz grafikę na kawałki

Tyle layoutów pociąłem i ImageReady mi się ani razu nie przydał. W CS3 ImageReady po prostu nie ma. ;p
1oBuZ
Cytat(erix @ 14.07.2009, 17:23:38 ) *
W CS3 ImageReady po prostu nie ma. ;p

Funkcje IR są wbudowane w photoshopa smile.gif

P.S polecam CS4 ;-)

Co do kodu, proponuję notepad++ (darmowy, po polsku, i bardzo czytelny)
erix
Cytat
Funkcje IR są wbudowane w photoshopa

Właśnie dlatego ;p Ale AFAIR, już i w PS7 można było bez problemu ciąć bez wykorzystywania IR.

Cytat
P.S polecam CS4 ;-)

Nie przypadł mi do gustu, zbyt zasobożerny.
Marcuez
Chodzi Ci o cięcie czy kodowanie?
Cięcie > AdobeImageReady/AdobePhotoShop > klawisz 'k' i tniesz, potem zapisz dla weba/save for web albo Zapisz zoptymalizowany. Co do kodowania to trochę ciężej. Z chęcią pomoge, gg - 10466282. Najlepiej nauczysz się w praktyce winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.