Witam,
Robiąc dalej swoją stronkę chciałem zrobić system oceniania grafiki. Nie chcę aby każdy mógł oceniać jeden obrazek ile chce więc pomyślałem jak by wykorzystać Cookie. Wybrałem Cookie bo już ich używałem i wiem o nich więcej niż o Sesjach(choć to prawie to samo).
Wymyśliłem jak to zrobić ale nie wiem czy będzie to w "dobrym smaku".
Otóż kiedy ktoś wybierze ocenę i kliknie oceń przeniesie się na stronę ocenianie.php(wiem, wiem lamersko, ale AJAXA nie umiem i a nie lubię używać czegoś czego nie do końca nie rozumiem), tam doda do bazy ocenę. Następnie wyślę COOKIE z id tego obrazka w nazwie i przy następnej próbie oceniania tego samego obrazka będę sprawdzał czy ktoś nie ma już COOKIE z tym id. Ważność cookie 6h. Potem proste przekierowanie na stronę z której ocenialiśmy.
W sumie prosty system i działa. I tu właśnie mam pytania:
1) Przy takim systemie każdy kto będzie chciał oceniać będzie zasypywany przez dużą ilość COOKIE, czy to jest "złe"?
2) Czy istnieje możliwość aby w jednym Cookie zapisywać całą tablicę z wieloma ID? W C++ dało tak radę kiedy tworzyliśmy tablicę ze Wskaźnikami to innych tablic. W COOKIE nie mam zielonego pojęcia... wydaje mi się to niemożliwe.
3) Ocenianie o którym piszę widziałem na wielu stronach, ale nie wiem jaka jest konstrukcja takich systemów oceniania, mógłbym prosić o link do strony która opisuje taki system lub o sam skrócony algorytm?
Bardzo dziękuję wszystkim którzy mi odpowiedzą.