Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MSSQL]Operacje na ciagach znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ylo
hej mam taki problem... mianowicie bede robil import na strone pliku *.txt jego budowa w srodku wyglada przykladowo tak:

dane dane dane dane @^ dane dane @^ dane dane dane danedane dane dane dane @^ dane dane dane @^
dane dane @^ dane dane dane @^ dane dane dane dane dane dane @^ dane danedane dane dane @^

...itd

Przyjmijmy pewne stałe

$ciag = dane dane dane dane @^ dane dane @^ dane dane dane danedane dane dane dane @^ dane dane dane @^
$podciag = dane dane dane dane

podciagi czyli w tym wypadku "dane dane" są podzielone separatorem @^ jak widac podciagiciag "dane dane" moze miec rozna dlugosc...
chcialbym wyciagnac te podciagi z ciagu ale nie wiem jak podejsc do tematu wiem ze jest tu podany separator ale nie mam pomyslu jak to zrobic nie wiem czy jasno sie wyrazilem bo gdyby np podciag mnial stala dlugosc to byloby o wiele prosciej... z gory dzieki za pomoc
nospor
a nie mozesz zrobic explode() ? Otrzymasz wowczas tablice podciagow
ylo
No chyab nie bardzo poniewaz to jest tak ze ciag jest podzielony na kolumny zapomnialem opsac to wczesniej np

1 2 3 4
dane dane dane dane @^ dane dane @^ dane dane dane danedane dane dane dane @^ dane dane dane \n
dane dane @^ dane dane dane dane @^ dane dane dane dane dane @^ dane dane dane @^ dane dane \n
itd

i jak rozbije to explode to oc mi wywali wszytski dane i nie bede widzial ktore dane sa z jakiej kolumny poniewaz pozniej chce je zapisac jeszcze do bazy

czyli dane dane z pierwszej kolumny trafia do tabeli np. 1 pozniej dane z 2 kolumny trafia do tabeli np. 2 itd. przejscie do nastepnego wiersza jest zaznaczone znakiem konca lini
nospor
to zrob najpierw explode() po koncach wierszy. otrzymasz w ten sposob tablice wierszy. nastepnie przelec po tej tablicy i na kazdym elemencie zrob explode() po @^ smile.gif
ylo
hej a jest taka szansa abys napisal choc roboczo ten kawalek kodu ja sobie go dopracuje... jestem poczatkujacy w tym temacie bede ogormnie wdzieczny za pomoc smile.gif
nospor
Cytat
choc roboczo
no roboczo to ci napisalem w poprzednim poscie winksmiley.jpg

1) explode() po koncach wierszy. w rezultacie otrzymujesz tablice
2) teraz foreach na otrzymanej tablicy i na kazdym elemencie znowu explode, tym razem po @^
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.