Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z przesyłaniem fotek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
erjot90
Mam stronkę na której użytkownik może wrzucać swoje fotki i mam z tym problem, nie dawno zauważyłem że ten if poniżej ma błąd ponieważ odrzuca fotki w formacie .JPG robione cyfrówką, ale nie odrzuca tego formatu robionego telefonem :/

1. <?php
  2. $typ = $_FILES['fotka']['type'];
  3. if ( $typ != 'image/jpeg' && $typ != 'image/jpg' && $typ != 'image/JPG' && $typ != 'image/JPEG' && $typ != 'image/gif' && $typ != 'image/png' )
  4. {
  5.    return false;
  6. }
  7. ?>

Znacie może jakieś lekarstwo?
nospor
no a nie mozesz zrobic tak:
  1. <?php
  2. echo $typ;
  3. ?>

By dowiedzies sie konkretnie co ci leci przy zdjeciu z telefonu?
erjot90
jak chce wysłać fotke z telefonu to wyskakuje 'image/jpeg' a jak chce wrzucić fotke z aparatu to nie wyskakuje mi nic :/
nospor
  1. <?php
  2. print_r($_FILES);
  3. ?>

powinienies miec tam jakies error
skowron-line
Proponuje żebyś sobie funkcją pathinfo() wyciągnął rozszerzenie i sprawdzić z tablicą wcześniej zadeklarowaną (funcja in_array )
sprawdzanie typu jest mało bezpieczne gdyż można manipulować nagłówkami przesyłanych plików.
erjot90
wyskoczyło mi to:

1. <?php
  2. Array ( [fotka] => Array ( [name] => S7001727.JPG [type] => [tmp_name] => [error] => 2 [size] => 0 ) )
  3. ?>
bmL
Może spróbuj exif_imagetype() a jak php wywali błąd (tak jak u mnie nie wiem czemu chociaż mam php5 to tak jakby tej funkcji nie było) to getimagesize()

// EDIT: aha nie mam tej biblioteki ale ja głupi winksmiley.jpg
nospor
[error] => 2

No i teraz patrzysz do manuala na liste bledow:
http://pl.php.net/manual/pl/features.file-upload.errors.php

i juz wiesz o co chodzi.
erjot90
zrobiłem tak jak radził skowron-line

Dzięki wielkie za pomoc smile.gif
nospor
no ale przeciez problem uploadu pozostal. nadal ci nie przepusci tego za duzego pliku smile.gif
erjot90
wiem ale to użytkownik przeczyta na ekranie, że za duży plik... winksmiley.jpg a tamto wywalało mi cały czas plik nie jest obrazem biggrin.gif
nospor
no bo tak to źle napisales ze ci wywalalo... wystarczyl poprawny warunek jeszczze zanim doszedles do spraawdzania typu i po sprawie
erjot90
no prawda, zgodzę się.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.