Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Bot w PHP ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcus753
Witam, można zrobić bota w php ? konkretnie chodzi mi o zrobienie taki mini program który chodził by po forum skyscaper i zapisywał wszystkie zdjęcia jakie spotka u mnie na dysku. Da się coś takiego napisać w php ? W sumie php znam aczkolwiek nigdy nie pisałem czegoś takiego hmm

Pozdrawiam
sowiq
Będziesz potrzebował zaledwie 4 rzeczy:
1. cURL " title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual(ew. file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) do pobrania zawartości strony
2. preg_match_all" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do znalezienia ścieżek obrazków
3. file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do pobrania obrazków
4. odrobinę czasu i chęci żeby pogooglać i połączyć to w całość.
O jako-takiej znajomości PHP nawet nie piszę smile.gif
Fifi209
Cytat(sowiq @ 17.07.2009, 10:47:02 ) *
Będziesz potrzebował zaledwie 4 rzeczy:
1. cURL " title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual(ew. file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) do pobrania zawartości strony
2. preg_match_all" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do znalezienia ścieżek obrazków
3. file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do pobrania obrazków
4. odrobinę czasu i chęci żeby pogooglać i połączyć to w całość.
O jako-takiej znajomości PHP nawet nie piszę smile.gif

I coś co będzie wywoływało mu ten skrypt np. cron
marcus753
Dobra panowie to zabieram się do pracy jak macie jeszcze jakieś wskazówki to piszcie ja jak będe miał jakieś pytania to też napisze winksmiley.jpg

a co do tego cron to chyba nie każdy serwer to obsługuje (tak mi się wydaje) a jeżeli tak to jest coś zastępczego ?
Fifi209
Cytat(marcus753 @ 17.07.2009, 10:53:01 ) *
Dobra panowie to zabieram się do pracy jak macie jeszcze jakieś wskazówki to piszcie ja jak będe miał jakieś pytania to też napisze winksmiley.jpg

a co do tego cron to chyba nie każdy serwer to obsługuje (tak mi się wydaje) a jeżeli tak to jest coś zastępczego ?

To jakiś webcron ;d
marcus753
aha tylko jest mały problem bo forum zawiera dużo podstron w związku z tym przydało by się żeby skrypt chodził od strony do strony a podany schemat przez sowiq analizuje tylko jedną strone i kończy działanie tak mi się wydaje eh ;/
nospor
Cytat
podany schemat przez sowiq analizuje tylko jedną strone
no, bo to byl wlasnie tylko schemat.
Ty mając tresc strony, wyszukaj przy pomocy preg_match wszystkie linki do podstron. majac linki lataj po nich tak jak po stronie poczatkowej smile.gif
Fifi209
Cytat(marcus753 @ 17.07.2009, 11:08:06 ) *
aha tylko jest mały problem bo forum zawiera dużo podstron w związku z tym przydało by się żeby skrypt chodził od strony do strony a podany schemat przez sowiq analizuje tylko jedną strone i kończy działanie tak mi się wydaje eh ;/

Musisz poznać zasadę działania forum, wyświetlania tematów, postów etc.
Poza tym aby wyciągnąć kolejne linki to albo dom albo rexy.
marcus753
widzę że to już jest wyższy poziom php no ale nic może się czegoś naucze winksmiley.jpg
Fifi209
Od razu uprzedzę że taki bot będzie zasobożerny, powolny etc.
Nie masz się nawet co brać za niego.
marcus753
ja nie muszę mieć rakiety wystarczy mi że zostawię komp. na noc a on mi zgra z 2000 zdjęć winksmiley.jpg zawsze to lepsze niż chodzenie od strony do strony i zapisywanie zdjęć
sowiq
Cytat(marcus753 @ 17.07.2009, 12:21:27 ) *
ja nie muszę mieć rakiety wystarczy mi że zostawię komp. na noc a on mi zgra z 2000 zdjęć winksmiley.jpg zawsze to lepsze niż chodzenie od strony do strony i zapisywanie zdjęć

Ściągasz Teleport Pro, ustawiasz adres forum, głębokość przeszukiwania linków, ściąganie tylko plików graficznych np. pow. 90 KB i idziesz spać.
Po co kombinować?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.