oto kod całego formularza:
<?php // sprawdzamy, czy zmienna $submit jest pusta // wyświetlamy formularz "<table border=\"0\"><form method=\"post\"> <tr> <td width=\"159\" align=\"right\"><font face=\"Verdana\" size=\"2\">Temat:</font></td> <td><font size=\"2\" face=\"Verdana\"> <select name=\"temat\" class=\"temat\"> <option value=\"temat\">Wybierz temat</option> <option>1*</option> <option>2**</option> <option>3***</option> <option>4****</option> </select></font></td> </tr> <tr> <td align=right>Treść wiadomości:</td> <td><textarea name=\"tresc\" class=\"tresc\"></textarea></td> </tr> <tr> <td align=right>Imię, nazwisko lub nick:</td> <td><input type=\"text\" name=\"imie\" class=\"imie\" style=\"width: 250px\"</input> </td> </tr> <tr> <td align=right>Adres e-mail:</td> <td<input type=\"text\" name=\"email\" class=\"email\" style=\"width: 250px\"</input></td> </tr> <tr> <td></td><br /> <td><br /><input type=\"submit\" name=\"submit\" class=\"wyslij\" value=\"Wyślij\"> <input type=\"reset\" class=\"wyczysc\" value=\"Wyczyść\"></td></form> </tr> </table>"; // sprawdzamy, czy zmienne przesłane z formularza nie są puste // jeżeli powyższy warunek jest spełniony tworzona jest wiadomość // zmienna $message zawiera treść wiadomości $message = "Wysłał: $_POST[imie]\ne-mail: $_POST[email]\n\nTemat: $_POST[temat]\nTreść wiadomości: $_POST[tresc]\n"; // zmienna $header zawiera przede wszystkim adres zwrotny // $header = "From: $from\nReply-to: $from\nMIME-Version: 1.0\nContent-type: text/html; charset=iso-8859-2"; $header = "From: $_POST[imie] <$_POST[email]> "; // funkcja mail() za pomocą której wiadomość zostanie wysłana // wyświetlenie komunikatu w przypadku powodzenia echo "<span style=\"color: #c0c0c0; text-align: center;\"><strong>Wiadomość została wysłana poprawnie!<br><br> za chwile zostaniesz przekierowany na strone główną</strong></span><script type=\"text/javascript\"> window.setTimeout(\"window.location.replace('index.php');\",5000); </script>"; } // lub w przypadku nie wypełnienia formularza do końca else echo "<span style=\"color: #FF0000; text-align: center;\">Wypełnij wszystkie pola formularza! <br><br> Za chwilę zostaniesz automatycznie przekierowany z powrotem do formularza</span> <script type=\"text/javascript\"> window.setTimeout(\"window.location.replace('index.php?id=kontakt-formularz-kontaktowy');\",4500); </script>"; ?>
oczywiście szukałem w necie jak zrobić taki aby pola były zapamiętywane, znalazłem taki kod, ale nie wiem jak to wykorzystać, będę wdzięczny za pomoc
<?php ?>
mam jeszcze pytanko, jest możliwość aby za mocno nie przerabiać formularza i sprawić aby pomyślnie przechodził walidację XHTML 1.0 Transitional ?
chodzi o to, że jak usunie się slashe przed znaczkami (cudzysłów) to skrypt przechodzi walidację ale wtedy nie dziala sam skrypt, jest możliwość aby nie zmieniać działania formularza i rozwiązać ten problem? z góry dzięki