Jestem samoukiem który powoli próbuje zrozumieć funkcjonowanie aplikacji w oparciu o php i mysql. Mój problem przedstawia się następująco.
Posiadam kilka baz w MS ACCESS 2003 wiec zastosowałem do konwersji tych baz darmowy programik Access to MySQL dzięki niemu przekonwertowałem bazy do MySQL mam zainstalowanego XAMPP i gdy odpalam phpMyAdmin i przeglądam zawartość po konwersji widzę że całość została przekonwertowana razem z polskimi znakami jak ą, ś, ć, ż, ź, ó. Do prezentacji danych z tych baz używam prostego programiku PHP Generator for MySQL który automatycznie generuje mi skrypt w PHP do prezentacji danych na stronie WWW. Lecz tutaj pojawia się problem bo na stronie www w miejscach gdzie są polskie znaki ą, ś, ć, ż, ź, ó. pojawiają się znaki zapytania (?) nic nie pomaga zmiana kodowania strony w przeglądarce. Kodowanie bazy w MySQL jest UTF_8_general_ci
Co trzeba zrobić by na stronie wyświetlały się normalnie polskie litery
oto ten skrypt
?> <html> <head> <title>staropolskie_chelm -- inwentarz_2</title> <meta name="generator" http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8"> <style type="text/css"> </head> <body> <table class="bd" width="100%"><tr><td class="hr"><h2>>Źródła do historii wsi w księgach grodzkich i ziemskich</h2></td></tr></table> <?php $conn = connect(); $showrecs = 20; $pagerange = 20; $page = @$_GET["page"]; select(); ?> <table class="bd" width="100%"><tr><td class="href">http</td></tr></table> </body> </html> <?php function select() { if ($a == "reset") { $order = ""; $ordtype = ""; } if ($ordtype == "asc") { $ordtypestr = "desc"; } else { $ordtypestr = "asc"; } $res = sql_select(); $count = sql_getrecordcount(); if ($count % $showrecs != 0) { } else { } $startrec = $showrecs * ($page - 1); ?> <table class="bd" border="0" cellspacing="1" cellpadding="4"> <tr><td>Table: inwentarz_2</td></tr> </table> <hr size="1" noshade> <?php showpagenav($page, $pagecount); ?> <br> <table class="tbl" border="0" cellspacing="1" cellpadding="5"width="100%"> <tr> <td class="hr"><a class="hr" href="inwentarz_2.php?order=<?php echo "tresc" ?>&type=<?php echo $ordtypestr ?>"><?php echo htmlspecialchars("tresc") ?></a></td> <td class="hr"><a class="hr" href="inwentarz_2.php?order=<?php echo "daty_miejsce" ?>&type=<?php echo $ordtypestr ?>"><?php echo htmlspecialchars("daty_miejsce") ?></a></td> <td class="hr"><a class="hr" href="inwentarz_2.php?order=<?php echo "karty" ?>&type=<?php echo $ordtypestr ?>"><?php echo htmlspecialchars("karty") ?></a></td> <td class="hr"><a class="hr" href="inwentarz_2.php?order=<?php echo "sygnatura_ksiegi" ?>&type=<?php echo $ordtypestr ?>"><?php echo htmlspecialchars("sygnatura_ksiegi") ?></a></td> <td class="hr"><a class="hr" href="inwentarz_2.php?order=<?php echo "uwagi" ?>&type=<?php echo $ordtypestr ?>"><?php echo htmlspecialchars("uwagi") ?></a></td> </tr> <?php for ($i = $startrec; $i < $reccount; $i++) { $style = "dr"; if ($i % 2 != 0) { $style = "sr"; } ?> <tr> </tr> <?php } ?> </table> <br> <?php showpagenav($page, $pagecount); ?> <?php } ?> <?php function showpagenav($page, $pagecount) { ?> <table class="bd" border="0" cellspacing="1" cellpadding="4"> <tr> <?php if ($page > 1) { ?> <?php } ?> <?php if ($pagecount > 1) { if ($pagecount % $pagerange != 0) { } else { } for ($i = 1; $i < $rangecount + 1; $i++) { $startpage = (($i - 1) * $pagerange) + 1; if ((($page >= $startpage) && ($page <= ($i * $pagerange)))) { for ($j = $startpage; $j < $count + 1; $j++) { if ($j == $page) { ?> <?php } else { ?> <?php } } } else { ?> <?php } } } ?> <?php if ($page < $pagecount) { ?> <?php } ?> </tr> </table> <?php } ?> <?php function connect() { return $conn; } function sqlstr($val) { } function sql_select() { $sql = "SELECT `id`, `tresc`, `daty_miejsce`, `karty`, `sygnatura_ksiegi`, `uwagi` FROM `inwentarz_2`"; return $res; } function sql_getrecordcount() { $sql = "SELECT COUNT(*) FROM `inwentarz_2`"; } ?>
// 1. wklejając próbkę kodu używaj BBcode
// 2. przed napisaniem nowego posta warto użyć wyszukiwarki - jest duża szansa, że ktoś przed Tobą miał podobny problem
// 3. witaj na forum

// ayeo