Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] time / date
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maly_pirat
Witam.

Przejdę od razu do rzeczy, bez zbędnego wstępu winksmiley.jpg
Kod
cup_start / int(11) NOT NULL DEFAULT '0',
cup_end / int(11) NOT NULL DEFAULT '0',

Podczas tworzenia nowego "CUPa" administrator wybiera kiedy ma się rozpocząć (cup_start), stworzyłem pole select, z którego wybieramy dzień / miesiąc / rok - po wysłaniu do BAZY rekord wygląda tak: 18042009 (18.04.2009)
Niby nic złego, jednak w dalszych planach mam zamiar zbudować "auto zamykanie" tzn. chciałbym odjąć cup_start od cup_end jeśli cup_start będzie większy niż cup_end wtedy cup_status zmieni się na "2"

Ogólnie rzecz biorąc:
Czy jeśli będę chciał odjąć (cup_start (18042009) od cup_end (19042009)) to nie wystąpią żadne komplikacje?
Zawsze bazowałem na time() i odejmowałem: czas zapisany w bazie - time() i wychodziło OK winksmiley.jpg
PS. Czas zapisany w bazie - był w formacie time();
kefirek
  1. <?php
  2. $cup_start = 18042009;
  3. $cup_end = 19042009;
  4. $wynik = $cup_start - $cup_end;
  5. if($wynik > $cup_start){
  6. // zmieniasz na 2
  7. }
  8. ?>

Tylko że takie odejmowanie da ci różnice w sekundach miedzy dwoma datami ujemną.
Maxik
@kefirek: To nie jest timestamp tylko data w takiej postaci: 18.04.2009, ale bez kropek.

Zapisuj sobie w bazie właśnie to co zwraca Ci time" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual , odejmuj jedno od drugiego i masz różnicę w sekundach, wtedy wystarczy podzielić to odpowiednio i masz różnicę w dniach. Możesz też sprawdzić czy time" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual > $cup_end i zakończyć cup
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.