Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Problem z polskimi znakami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
petermus
Cześć.
Mam problem z umieszczeniem polskich znaków na mojej stronie. (www.vivalagracja.cba.pl).
Ściągnąłem sobie szablon i próbuje zamieścić na niej [stronie] słowa zawierające polskie znaki, ale zamiast nich pojawiają się jakieś kwadraciki (Strona główna na stronie).

Bardzo proszę o pomoc.
muniekw
Użyj kodowania UTF-8 (bez BOM)
sowiq
Ta strona jest we Flashu, a nie HTML. Do animacji podajesz jedynie dane z pliku w kodowaniu ANSI.

Musisz obczaić jakie kodowanie wykorzystuje Flash. Spróbuj zakodować plik w UTF-8, ISO 8859-2, ISO 8859-1 i zobacz jakie będą efekty. Polecam do tego celu Notepad 2.

Pamiętaj tylko, że przeglądarki dosyć mocno cache'ują animacje Flash, więc możesz nie zobaczyć zmian po odświeżeniu. Wtedy pomaga [Ctrl] + [F5] lub wyczyszczenie pamięci podręcznej przeglądarki.

@down,
nie zawsze odpowiedź jest tak oczywista, jak Ci się wydaje winksmiley.jpg UTF-8 nie jest odpowiedzią na wszystkie pytania o kodowanie.
muniekw
Cytat(sowiq @ 23.07.2009, 11:06:28 ) *
Ta strona jest we Flashu, a nie HTML.

Faktycznie snitch.gif Nie sprawdziłem stronki.
petermus
Zakodowałem stronę korzystając z każdej opcji, ale żadna nie dała oczekiwanego efektu. Czy ktoś ma może jakieś inne pomysły?
sowiq
Cytat(petermus @ 23.07.2009, 11:43:10 ) *
Zakodowałem stronę korzystając z każdej opcji
To jakoś kiepsko kodowałeś, bo przed chwilą pozwoliłem sobie ściągnąć Twoją animację i text.html, zakodowałem plik text.html (bo to temu plikowi masz zmienić kodowanie, a nie index.html) w UTF-8 i polskie znaki śmigają.

Dowód?
petermus
A mógłbyś mi przesłać ten plik?
sowiq
Cytat(petermus @ 23.07.2009, 12:11:31 ) *
A mógłbyś mi przesłać ten plik?
Nie. Nie odwalamy na tym forum roboty za kogoś.
A plik jest na Twoim serwerze: http://www.vivalagracja.cba.pl/text.html Podałem Ci też linka do Notepad'a 2 - otwórz w nim ten plik, File -> Encoding -> UTF-8, zapisz i wrzuć na serwer. Cała filozofia. Tylko trzeba odrobinę wysiłku.
petermus
Zrobiłem wszystko tak jak mi powiedziałeś, no i są polskie znaki. Tylko pojawił się kolejny problem. Gdy chcę edytować ten plik text.html, to na nowo pojawiają się inne znaki. Jest na to jakaś rada?
erix
Cytat
Gdy chcę edytować ten plik text.html, to na nowo pojawiają się inne znaki.

?

Zmień edytor.
Asmox
Jeżeli korzystasz z notatnika do edytowania stron to współczuję...
Zainstaluj sobie PSPada, jest super.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.