Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wpisywanie czegoś do inputa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Watt
Witam,

Ucze się php i jużmniej wiecej umiem funkcje i klasy i chciałbym pójśc dlalej w obróbkę grafiki przez php i inne funkcje.
Zawsze ciekawiło mnie jak w php można wpisuwac cos do inputa, tzn tak chyba robią boty. Mógłby mi ktoś udzielic odpowiedzi?

Pozdrawiam
PanGuzol
Mógłbyś przedstawić swój problem trochę jaśniej? ja w ogóle nie rozumiem co chcesz osiągnąć.
mac_fly
Ja podobnie jak ~PanGuzol nie wiem o co ci chodzi ale może o to:
  1. <input type="text" name"jakas_nazwa" value="przykladowa tresc">
sowiq
Cytat(Watt @ 23.07.2009, 16:20:45 ) *
chciałbym pójśc dlalej w obróbkę grafiki przez php i inne funkcje.
Zawsze ciekawiło mnie jak w php można wpisuwac cos do inputa
A co ma wspólnego jedno z drugim?

@up,
ja chyba wiem o co chodzi. Autor nauczył się podstaw PHP i teraz będzie się uczył chakierowania.

@autor,
jeśli chodzi Ci o wypełnianie formularzy w celu chakierowania, to poczytaj o cURL" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual smile.gif
Watt
Nie nie - nie chce zostać hakerem, hakerzy to programiści po studiach. Nie chciałem, żeby ten post tak zabrzmiał ( bo wiedziałem, że będzie mocno zripostowany )- wiem, że wpadają tu dzieci po szkole hakerów gdzie nauczyły się w JS sprawdzać wersje przeglądarki i myślą, że cos potrafią. Chciałem poszerzyć swoją wiedzę.

Bradziej uściślę - wchodzi skrypt wpisuje do inputa 'lala' i sumbmintuje.

Mógłbyś mi udzielić dokładniejszej informacji - podałeś kilka funkcji na oficjalnej stronie php i tyle, chciałbym sie nauczyć jak to robic, a nie wykuc funkcje na pamięć.
mac_fly
o to ci chodzi?kod pisałem na szybko:
  1. <?php
  2. echo'<form method="post"><input type="text" name="tekst" value="'.$tekst.'"><br /><input type="submit" value="Wyslij"></form>';
  3. $tekst=htmlspecialchars($_POST['tekst']);
  4. ?>
sowiq
Cytat(Watt @ 23.07.2009, 16:49:24 ) *
hakerzy to programiści po studiach
Czego to się człowiek dowiaduje... smile.gif

Co do cUrl, Google nie boli. Jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę z PHP to niestety musisz się przeprosić z wyszukiwarką i php.net. Na oficjalnej stronie są nie tylko opisy funkcji, ale również przykłady użycia i komentarze użytkowników zawierające sporo przydatnych informacji.

Co do kodu wpisującego 'lalala' i submitującego - źle do tego podchodzisz. Jak wiesz po submicie na serwer leci zapytanie skonstruowane przez przeglądarkę. Pole input to nic innego jak informacja dla przeglądarki jak ma takie zapytanie wyglądać. Nie zmusisz PHP żeby weszło na jakąś stronę, wypełniło formularz i kliknęło OK smile.gif Ale możesz zbudować zapytanie wyglądające identycznie jak to wysyłane z przeglądarki, łącznie z danymi z formularzy. Do tego najlepszym narzędziem jest podana przeze mnie wcześniej biblioteka cURL. Poczytaj.

[edit]
Daleko szukać...
MWL
ten temat nie ma sensu, to jak dla mnie blipowa rozmowa, ale gościu szukał szerszego grona wyznawców. Nie uważam że to źle, ale to chyba zły temat (raczej dać to do hydeparku czy coś).

Każdy z nas zaczynał. Ja od Vademecum PHP. Najważniejsze to wiedzieć co się chce osiągnąć. W PHP możesz osiągać różne fajne rzeczy. Na tej stronie (php.pl) znajdziesz obszerny tutek dotyczący PHP GD, czyli generowanai grafiki. Ja jednak polecam Ci zacząć naukę baz danych, bo to one tak naprawdę są podstawą PHP (do tego musisz nauczyć się SQL'a). Poszperaj w necie. Ja osobiście polecam beldzio.pl (chyba taki ma to adres). Tam duzo o crackingu i takich pierdach winksmiley.jpg

Co do 'hakerzy to programiści po studiach'. Mam 18 lat, nie jestem chakerem, nie kręci mnie to, poza tym, nikt powazny nie powie o sobie haker. Jednak znam wielu, wielu ludzi młodszych od siebie (nawet 13 latków) którzy są poprostu zajebiści!!
Watt
Tzn ja wychodzę z założenia, że człowiek po studiach ma pojęcie i raczej na pewno ma wiedzę.
Dalej źle mnie rozumiecie, skrypt wchodzi na moją strone, znajduje pierwszego lepszego inputa i sam wpisuje jakies dane do inputa i wysyła. Chciałem cos takiego postawić na CRONie na moim forum, żeby wchodził na ShoutBoxa i wpisywał coś co godzinę.

Pisze tu bo nie wiem jak tego szukać - po jakich frazach ?
MWL
jasne że tak, aczkolwiek mój kumpel pracuje w allegro, na niższym stanowisku, studiując informatykę od gościa który skończy filozofię. Najważniejsze są umiejętności i wiedza, w końcu na studiach uczysz się sam. Wałek polega na tym że musisz się tego nauczyć by zdać tongue.gif Dlatego ja zamiast informatyki wybieram marketing i zarzązanie tongue.gif

A po co ma wpisywać?? Ma przesłać! a nie wpisać, bo samo wpisanie nei przyneisie żadnych rezultatów. Chcesz to zrobić? Zrób to w firebugu w firefox... A jeśli to twoje forum, to wystaczy odpowiednio zmodyfikować shoutbox'a
Watt
Hmm, ale to wtedy nie zadziała co godzinę.
ayeo
Witam!

Ty po prostu chcesz wysłać spreparowany formularz z PHP. Zainteresuj się cURL'em. Twój pomysł z CRON'em jest jak najbardziej ok. 

Pozdrawiam!
PS. Chociaż tutaj wystarczy spreparować odpowiedni nagłówek...
MWL
jeśli ma dostęp do tego
to jest to bezsensowne

Wystarczy ci funkcja time()
ayeo
Witam!

~MWL, nie nie jest bezsensowne. Od tego jest CRON. Z funkcją time() przy każdym requeście będziesz sprawdzał i porównywał time()? CHyba bezsensu. A co jeśli są 2 requesty w tej samej sekundzie?

Pomijam oczywiście fakt, że jak to jest "u niego" to nie musi tego robić przez formularz biggrin.gif

Pozdrawiam!
MWL
dokładnie, masz rację, ale CRON i cURL też nie ma wtedy sensu tongue.gif
ayeo
Witam!

Nie rozumiem chyba. Czemu nie ma sensu? Moim skromnym zdaniem, jak najbardziej ma sens tongue.gif

Pozdrawiam!
sowiq
@ayeo,
rozwiązanie CRON + cURL jak najbardziej ma sens i jest poprawne... ale raczej nie w tym przypadku. Skoro autor chce dodać do swojego shoutbox'a wpis, to najzwyczajniej wystarczyłoby wykonać zapytanie bo bazy danych, albo uruchomić jedną metodę. CRON połączony z cURL'em to dla mnie w tym przypadku próba wyważenia otwartych drzwi.
erix
Cytat
Tzn ja wychodzę z założenia, że człowiek po studiach ma pojęcie i raczej na pewno ma

Z naciskiem na raczej. Papier nie jest wyrocznią, bo ten sobie powiesi na ścianie, ale jak posadzisz przed klawiaturę przy problemie, może nie być już tak ciekawie. [;

vide:
Cytat
Jednak znam wielu, wielu ludzi młodszych od siebie (nawet 13 latków) którzy są poprostu zajebiści!!

Cytat
CRON połączony z cURL'em to dla mnie w tym przypadku próba wyważenia otwartych drzwi.

Ale niby po najmniejszej linii oporu, bo nie musi (w przypadku forum) inicjować wszystkiego od zera. tongue.gif

Osobna kwestia, że to rozwiązanie na łatwiznę.

Cytat
wiem, że wpadają tu dzieci po szkole hakerów gdzie nauczyły się w JS sprawdzać wersje przeglądarki i myślą, że cos potrafią. Chciałem poszerzyć swoją wiedzę.

Najlepiej ją poszerzać samodzielnie: tandem problem + dokumentacja/google. I powiem tak - z własnych przeżyć - gdy chcesz coś napisać na forum, poszukaj trzy razy schodząc za każdym razem z kompa. Przy mniej więcej drugim-trzecim podejściu w google znajdujesz, czego chcesz. [;
ayeo
Witam!

Jasne jest, że jeśli to jego skrypt lub ma dostęp do kodu to wysyłanie formularza jest bezsensu. Jednak nie rozumiem co złego jest w CRON'ie w tym wypadku? Uważam to za książkowy przykład użycia CRON'a. Będę więc wdzięczny jeśli ktoś mnie oświeci winksmiley.jpg

Pozdrawiam!
sowiq
Cytat(ayeo @ 23.07.2009, 19:18:41 ) *
Uważam to za książkowy przykład użycia CRON'a.
Masz rację. Uważam dokładnie tak samo, ale chyba źle się wyraziłem smile.gif
Reasumując, w tym wypadku IMO CRON - cacy, cURL - be tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.