Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Konwersja bazy i problem z danymi w sql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Robertzoone
Jest dość poważny problem.
Szczerze strona stała wcześniej na serwerach serwery.pl została przeniesiona do home.pl
Bazy sql zostały stamtąd skopiowane zmiany konfiguracyjne w plikach ustawione, łączy się wyświetla zawartość itd.
Lecz problem pojawia się w skrypcie przy logowaniu do administracji. Po prostu nie loguje. Hasło nie było zmieniane jest dobre, login też i wszystko inne.
Wcześniej na serwery.pl jak pamiętam był Latin2, testowałem u znajomego na serwerze nazwa.pl [ta sama firma] jest tam utf8_unicode_genereal_ci
Skopiowałem tą samą bazę zaimportowaną z home która do home była wgrana z kopii z serwery.pl i na nazwa.pl działa bez przeszkód.
Na home jest utf8.
Możliwe że problem z logowaniem jest przez kodowanie w bazie sql?
Ponieważ gdzie indziej działa a na home nie. Można aktualizację strony dokonywać tylko przez phpmyadmina a to Ja akurat umiem, lecz osoba uprawiona do aktualizacji strony tego nie potrafi.
Jak to rozwiązać? Jest jakieś wyjście? Może jakaś konwersja bazy? Oraz jak?
Będę wdzięczny za pomoc, ponieważ to poważna sprawa.
patryczakowy
zawsze w phpmyadmin możesz pozamieniać na Latin2
Robertzoone
Próbowałem. Nic to nie dało. Niestety. Chodzi o to że mimo iż dane są poprawne i gdzie indziej działa to a tutaj jest problem. Już nie wiemy czemu tak jest.
patryczakowy
ja bym tu jednak na bazę nie stawiał wyświetl se dane przed pytaniem lub całe pytanie do zalogowania może coś innego się dzieje.
Robertzoone
Nie wiem co. Od nowa utworzony nawet użytkownik został przez sqla z prawami admina i też nic.
Do tego to samo przenoszę na inny serwer dla testu i działa a tutaj na home nie.
Gdzie jest przyczyna? No właśnie można już zgłupieć.
Może wewnętrzne ustawienia serwera? Jakoś by to było gdyby znalazł się autor skryptu lecz skontaktować się z nim jest ciężko - chwilowo nie ma go i tu jest problem.
Więc trzeba szukać rozwiązania.
lukada
Ustaw wszędzie takie samo kodowanie - w bazie, w kodzie(charset) i w samym tekście generowanym przez edytor.
Problem może też tkwić w użytych funkcjach. Może korzystasz np. z PDO, którego serwer nie obsługuje?
Robertzoone
Wszędzie ręcznie zmieniałem i wszystko jest zmienione na to samo kodowanie.
PDO na serwerach home.pl jest.
Ja nie wiem co jest nie tak. Najprościej było by złapać autora skryptu ale tu też jest problem. Dla tego szukam pomocy.
Gdyby ktoś był w stanie jakoś pomóc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.