Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RobertR
Witam mam stronę KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ STRONĘ i nie wyświetla Mi polskich znaków proszę zobaczyć. Mam ustawione kodowanie
Kod
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">

Co jest nie tak że wyświetla takie znaki? Pozdrawiam.
Fifi209
Ustaw sobie na UTF-8 i kodowanie pliku też.
potreb
Co się dziwisz że nie masz polskich znaków jak poprane kodowanie to iso-8859-2 lub utf-8 a nie iso-8859-1
kajzur
iso-8859-1 spróbuj zamienić na iso-8859-2..

A tak ogólnie to pobierasz te dane z bazy pewnie? Jakie kodowanie ma baza? Dostosuj kodowanie strony do kodowania z bazy..
john_doe
sam znacznik meta nie wystarczy. Jakiego edytora używasz?
Jakie masz kodowanie pliku?
Nie koduj iso-8859-1, używaj raczej utf-8 i tak samo ustaw kodowanie plików i na bank będzie ok.
RobertR
Cytat(potreb @ 24.07.2009, 15:46:43 ) *
Co się dziwisz że nie masz polskich znaków jak poprane kodowanie to iso-8859-2 lub utf-8 a nie iso-8859-1

I co myślisz że tak nie próbowałem? Jeżeli tak myślisz to jesteś w błędzie. Zmieniłem na iso-8859-2 i nadal zamiast np. "ż" mam znak zapytania. Jakieś inne porady? Pozdrawiam.

P.S. jak sprawdzić jakie kodowanie ma baza i ustawić takie kodowanie plików?
Fifi209
Cytat(RobertR @ 24.07.2009, 14:49:50 ) *
I co myślisz że tak nie próbowałem? Jeżeli tak myślisz to jesteś w błędzie. Zmieniłem na iso-8859-2 i nadal zamiast np. "ż" mam znak zapytania. Jakieś inne porady? Pozdrawiam.

P.S. jak sprawdzić jakie kodowanie ma baza i ustawić takie kodowanie plików?

Zapisz plik w odpowiednim kodowaniu! Już drugi raz to mówię!
RobertR
Przecież mam plik z kodowaniem
Kod
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">

więc chyba jednak coś nie tak mówisz.
Daiquiri
Ustawienie kodowania nic nie pomoże jeżeli znak jest już na starcie "źle" zakodowany

O kodowaniu w bazie

O ile pobierasz dane z bazy kodowania muszą być odpowiednie. Jeżeli wyskakują Ci "krzaki" nawet w tekście nie pobieranym z bazy - musisz np. otworzyć nowy plik z już ustawionym odpowiednim kodowaniem i wkleić tam swój tekst (zamieniając krzaki na polskie znaki) lub w tym samym pliku zmienić kodowanie i skorzystać z funkcji zamień.
potreb
Zapoznaj się z przyklejonymi tematami na temat kodowania bazy oraz plików. W jakim kodowaniu masz tak naprawdę stronę??
Przeglądarka automatycznie wybiera utf-8 a ty masz w meta zadeklarowane iso-8859-2, więc trzeba się określić.
RobertR
Cytat(Daiquiri @ 24.07.2009, 15:55:46 ) *
Ustawienie kodowania nic nie pomoże jeżeli znak jest już na starcie "źle" zakodowany

O kodowaniu w bazie

O ile pobierasz dane z bazy kodowania muszą być odpowiednie. Jeżeli wyskakują Ci "krzaki" nawet w tekście nie pobieranym z bazy - musisz np. otworzyć nowy plik z już ustawionym odpowiednim kodowaniem i wkleić tam swój tekst (zamieniając krzaki na polskie znaki) lub w tym samym pliku zmienić kodowanie i skorzystać z funkcji zamień.

Trochę nie rozumiem wszystkiego. W pliku lang mam np. tak porobione teksty
Kod
"Ilo¶ć"
kiedyś to działało a teraz? Teraz nie działa.
potreb
Masz rozwalone kodowanie plików.
Sprawdź jeszcze kodowanie bazy danych, wtedy będziesz bliżej niż dalej.
RobertR
W bazie danych mam takie kodowanie
Cytat
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
kajzur
Spróbuj np zrobić kodowanie na utf-8 i pozmieniać kilka, dla testu, linijek z tłumaczeniem z pliku lang, i zapisać w odpowiednim kodowaniu,a tym przypadku utf-8!
RobertR
W bazie danych mam kodowanie
Cytat
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

w pliku także mam takie więc w czym niby tkwi problem? Pozdrawiam.
Daiquiri
sprawdzanie kodowania:

1. SHOW VARIABLES LIKE 'character_set%';

I teraz... zrozum, że jeżeli plik poprzednio miał jakieś kodowanie i ty bezpośrednio w tym pliku wpisywałeś znaki - to są one właśnie tak zakodowane. Jeżeli teraz zmienisz kodowanie w nagłówku to nic Ci to nie da bo znaki są zakodowane zgodnie z poprzednimi ustawieniami. Po zmianie kodowania na prawidłowe musisz też ponownie wpisać błędne znaki (tak aby poprawnie się zakodowały).
RobertR
Wgrałem na nowo skrypt oraz usunąłem wszystko z bazy danych MySQL, czyli wszystko jest jak by od nowa. Teraz gdy wszystko jest w pierwotnym stanie kodowanie było na utf-8 gdy w pliku lang zmienię coś na słowo polskie z polskimi znaczkami znowu te krzaczki. Nie wiem już jak to naprawić ktoś szczegułowo pomoże? Pozdrawiam.
RobertR
Cytat(viking @ 24.07.2009, 17:12:35 ) *

Proponuję Ci abyś przed napisaniem takiego posta przeczytał cały temat a nie tylko ostatni post. Pozdrawiam.
Daiquiri
A na początku połączenia z bazą masz odpowiednie kodowanie?
  1. SET NAMES 'utf8'
  2. SET CHARACTER SET utf8
RobertR
Nie wiem jak to sprawdzić wiem tylko że baza ma kodowanie utf-8.
viking
Cytat(RobertR @ 24.07.2009, 17:15:41 ) *
Proponuję Ci abyś przed napisaniem takiego posta przeczytał cały temat a nie tylko ostatni post. Pozdrawiam.

A ja ci proponuję żebyś ten artykuł przeczytał bo widać wyraźnie że o kodowania nie masz pojęcia. I tak, przeczytałem cały temat. A jeśli nie chcesz pomocy to masz google. Takich tematów jest na pęczki również na tym forum.
Daiquiri
Cytat(RobertR @ 24.07.2009, 17:17:55 ) *
Nie wiem jak to sprawdzić wiem tylko że baza ma kodowanie utf-8.

Przy połączeniu z bazą (jeżeli jest stałe) powinieneś mieć
  1. <?php
  2. mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
  3. ?>
RobertR
Może i jest. Może i się nie znam. Lecz robiłem tak jak pisało wcześniej i też jakoś nie działa. Widocznie nie tylko Ja na kodowaniu się nie znam blinksmiley.gif

Cytat(Daiquiri @ 24.07.2009, 17:19:32 ) *
Przy połączeniu z bazą (jeżeli jest stałe) powinieneś mieć
  1. <?php
  2. mysql_query(&#092;"SET NAMES 'utf8'\");
  3. ?>

W bazie w tabeli lang skryptu znalazłem coś takiego
Cytat
Metoda porównywania napisów
utf8_general_ci
erix
Poszukaj, ile można... :X

Był ten temat poruszany setki razy i problem zawsze leżał w nieuważnym stosowaniu się do sugestii.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.