Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][MYSQL]skrypt tworzenia kont
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
musiek86
Witam często przychodzą mi różne pomysły do głowy no i ostatnio pomyślałem czy nie oferowac za nie wielką cenę własnych usług hostingowych. Postawiłem serwer Apache i MySql(z Krasnala) oraz GuildFTP mam odpowiednie łącze, komp non stop online, no i teraz tworze stronke (www.pfsi.pl).
Nie bedzie to (przynajmniej na razie) usługa profesjonalna ale od czegoś trzeba zacząć.
W każdym bądź razie obecnie na stronie zakładanie kont i pomoc jest na bardzo niskim poziomie gdyż działa to na zasadzie formularzy zapisywanych do plików, które musze przegladac, nie mogłem napisać tego w taki sposób by formularz był wysyłany do mnie na maila, no ale na razie niech bedzie jak jest później cos z tym zrobie.

Przejdę w koncu do sedna.
Potrzebuję skrypt który bedzie mi automatycznie tworzył katalog na dysku, bazę danych wraz z loginem i hasłem oraz konto FTP z loginem i hasłem oraz prawami do utworzonego katalogu na dysku.
Czy da sie napisać skrypt z wymienionymi opcjami?
Czy jest to bardzo czasochłonne?
Czy taki skrypt jest dostepny w sieci?
Czy ktoś może mi pomóc?

PS. Prosze nie odsyłać mnie do wujka Google.
Pozdrawiam Musiek.
Wicepsik
Czy to dział pomocy czy dawania skryptów ?
Masz małe pojęcie o php a chcesz dać ludziom hosting ? I ile pociągniesz? 2 strony? Pamiętaj że w łączu liczy się upload a nie download.
redelek
Cześć,

Nie wiem na jakim łączu to stawiasz, ale jeśli masz dynamiczny adres IP to zapomnij o czymś takim.
Moje rady.

1. Jeśli to ma być hosting to konfiguruj ręcznie apache , php, mysql i inne takie ( gotowe Krasnal, Wamp są do du.... i nie dadzą rady na dłuższą metę )
2. Pomyśl o linux, zapomnij o Windows ( chyba że masz Windows Server i legalne oprogramowanie )
3. Z darmowych zabawek to nie ma takich paneli.
4. Jeśli masz dynamiczny IP to zapomnij o działaniu takiego cuda. ( Poczta generowana z Twojego komputera, nie dojdzie nigdzie - bo to z zasady jest SPAM )
- nie będziesz miał komunikacji między użytkownikami , a sobą.

Uff koledzy resztę dopiszą smile.gif

Pozdro
musiek86
To dział pomocy jak wskazuje opis
Cytat
Przedszkole
Raczkujesz w tematyce WWW (PHP, SQL, (X)HTML, CSS, JS)? Tutaj możesz stanąć na nogi.

Mam stałe łącze 10MB więc chyba starczy na kilka stron póki co ;>

Nie oczekuje że napiszecie mi gotowca no ale chociaż naprowadzicie mnie na jakiś trop.

//Twój 1 post brzmiał 2 znacznie , ale skoro nie oczekujesz gotowca to odnoszę smile.gif
//~Spawnm
redelek
Cytat(musiek86 @ 29.07.2009, 10:55:51 ) *
Nie oczekuje że napiszecie mi gotowca no ale chociaż naprowadzicie mnie na jakiś trop.

Najprościej,

Robisz bazę danych ze wszystkimi potrzebnymi danymi.
Co godzinkę, albo sam , albo automatycznie jest uruchamiany skrypt który zagląda do bazy danych i sprawdza czy jest coś nowego.
Jeśli coś znajdzie to robi bazę, nadaje uprawnienia, dopisuje do konfiguracji apache kolejnego hosta, robi wpis w DNS( dodaje nową strefę dla nowej domeny ) itd.
Musisz sprawdzić co dokładnie Ci jest potrzebne do konfigurowania usług i te dane wydębić od rejestrującego się użytkownika i ładnie zapisać w bazie danych.
Zapoznaj się bardzo szczególowo z usługami
- APACHE - konfiguracja
- FTP - konfiguracja
- BIND - konfiguracja
- MySQL - konfiguracja
O czywiście ja mówię o linux, Windows nie biorę pod uwagę, ze względu na koszty licencji .
A co jak klient sobie zażyczy bazę PostgreSQL
- PostgreSQL - konfiguracja
- PHP ( bezpieczeństwo odpowiednie moduły - nie możesz załadować wszystkich bo Ci mogą wywalić serwer )
co z klientami , którzy mają strony w PHP 4.X, na APACHE 1.3 questionmark.gif Tacy też bywają.

To taki pomysł na szybko, nie jest rewelacyjny i nakład pracy olbrzymi. Nie tak łatwo wszystko się konfiguruje z automatu.
Aspektów jest 10000 i przemyśleń 3000 smile.gif

Jest taka aplikacja webmin, która umożliwia wprowadzanie zmian w do systemu za pomocą strony internetowe.
Zobacz może Ci się przyda http://www.webmin.com/
Wicepsik
Tak jak mówiłem w moim poprzednim poście. Jeśli robisz takie coś to szybkość działania strony zależy od uploadu ponieważ wysyłasz dane do kogoś kto wchodzi na tą strone, a nie downloadu...

Tworzenie katalogu: mkdir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Fifi209
Cytat(musiek86 @ 29.07.2009, 11:55:51 ) *
To dział pomocy jak wskazuje opis

Mam stałe łącze 10MB więc chyba starczy na kilka stron póki co ;>

Download jest nie ważny, powiedz lepiej ile masz uploadu.
W dodatku zdajesz sobie sprawę, że jak chcesz coś komuś oferować za pieniądze to musisz zapewnić jakieś warunki?

Po 1. Linux - czemu?
- Łatwiej przystosować do pracy jako serwer.
- Lepsze zabezpieczenia (uprawnienia plików etc.)
- Bezpłatny

Po 2. Musisz zrobić ograniczenia:
- Łącze ilość GB/miesiąc
- Ilość MB/użytkownika
- Ilość baz/użytkownika
- Ilość kont ftp/użytkownika
- Rozmiar bazy/użytkownika

Po 3. Musisz dużo poczytać o bezpieczeństwie, sytuacja taka: klient prosi o możliwość tunelowania połączenia ze względu na wymagany wyższy poziom bezpieczeństwa.

Co do pytań odnośnie rejestracji... najpierw pobaw się z linuxem, wszystko zależy od daemonów... (jak tworzyć konta etc. )
Marcuez
Wujek Google > darmowe skrypty, hosting - sub domeny.
musiek86
Uploadu mam 1MB, wiem nie za duzo ale na kilka stronek moze i starczy, co do Linuxa to juz nie raz instalowałem ale gryzie sie ze mna on...
Odnośnie ograniczen to na stronie jest jasno napisane ile baz , ile kont itp.
A odnośnie subdomen jak mam wykupioną domene i podpietą w jej panelu pod moje IP, to co musze jeszcze mieć bym mogł tworzyć subdomeny? wiem najlepiej by było jak bym miał jakis panel controlny cos jak CPanel, ale pod windowsa nie ma nic darmowego chyba, da sie to jakos obejsc?
redelek
No napisałem CI pobaw się
http://www.webmin.com/
Jest w nim nadawanie uprawnień i możliwość administrowania. Nie wiem jak to zadzała na Windows, ale na linux nawet się sprawdza smile.gif( jesli chodzi o warunki domowe ).

Pamiętaj byś kupił licencję na Windows, bo niezadowolony kolega może Cię podać na darmową linię Microsoft i po sprawie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.