Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Stopka w PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kda
Witam wszystkich,
Proszę o pomoc w napisaniu skryptu PHP gdzie stopka będzie drukowana w zależności od ilości stron (zawsze na ostatniej stronie) umieszczona na samym dole strony.

Może opiszę jaśniej co robię , tworze stronkę "zamówienie zakupu" nagłówek wiadomo zawsze stały ,środek strony będzie zmienny ,powiedzmy że na pierwszą strone wejdzie około 20 pozycji, na drugiej około 30 , trzeciej powiedzmy 2 wiersze (wysokość wiersza nie jest stała), no i nieszczęsna stopka z którą nie moge sobie poradzić.
Znalazłem kilka skryptów ale żaden nie spełnia moich oczekiwań. albo się drukuje zaraz pod tabelą ,albo zachodzi na tabelę i zasłania wiersz.
Proszę o pomoc bo już nie mam pomysłu. Nadmienie że z PHP mam do czynienia od nie dawna więc proszę o wyrozumiałośc dry.gif

pozdrawiam
Krzysiek

1. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
  2. <title>position fixed a'la microsoft update</title>
  3. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
  4. <style type="text/css">
  5. html,body {
  6. height: 100%;
  7. margin: 0px;
  8. padding: 0px;
  9. }
  10.  
  11. #stopka {
  12. height: 90px;
  13. width: 760px;
  14. background: red;
  15. bottom: 0;
  16. position: absolute; left: 390px; top: 390px
  17. left: 100%;
  18. margin-left: -380px;
  19. }
  20.  
  21.  
  22. </head>
  23.  
  24. <p> poczatek </p>
  25. <p>
  26. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst
  27.  
  28. </p>
  29. <p> koniec </p> </div>
  30. <div id="stopka">Nazwa firmy<br>MSP Polska<br>Królowej Jadwigi<br>Miejscowość</div>
  31.  
  32. </div>
  33. </body>
  34. </html>
Spawnm
Proszę dodać tag do tematu.

Pokaż co sam próbowałeś.
r4xz
twój kod to jeden wielki bajzer

pozamykane znaczniki, które nawet niebyły otwarte.

position: absolute do elementu którego położenie się zmienia..

polecam przeczytać w całości:

http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8

1 link z góry
kda
jak już pisałem zaczynam się wgryzać w tworzenie stron, a kod który dałem znalazłem na google ,próbowałem go dostosować do swoich potrzeb wstydnis.gif ale bez poządanego efektu
Marcuez
Tak mówi nazwa tematu.
  1. <div id="stopka">
  2. <?
  3. // stopka w php
  4. echo 'Nazwa firmy<br>MSP Polska<br>Królowej Jadwigi<br>Miejscowość';
  5. ?>
  6. </div>

Hmm, może
  1. padding: 0 0 0 0;

lub Wujek Google > kurs html, css, php.
kda
może .... , hmmm a jednak twoja sugestia nic nie wniosła do mojego skryptu sadsmiley02.gif a wujek google już był przetrzepany kilka razy, na mojego pecha kilka osób na innych forach miało ten sam problem, i nikt nie pomógł ,czyli to nie jest taka prosta sprawa
Marcuez
Spróbuj usunąć z html,body linijke
height: 100%; a jak to nei pomoże napisz na gg - 10466282, coś pomoge.
Edit#
  1. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
  2. <title>position fixed a'la microsoft update</title>
  3. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=Windows-1250">
  4. <style type="text/css">
  5. html,body {
  6. height: 100%;
  7. width: 760px;
  8. margin: 0px;
  9. padding: 0px;
  10. }
  11.  
  12. #stopka {
  13. height: 90px;
  14. width: 760px;
  15. background: red;
  16. bottom: 0;
  17. position: relative; left: 390px; top: 390px
  18. left: 100%;
  19. margin-left: -380px;
  20. }
  21.  
  22.  
  23. </head>
  24.  
  25. <p> poczatek </p>
  26. <p>
  27. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  28. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  29. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  30. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  31. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  32. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  33. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  34. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  35. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  36. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  37. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  38. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  39. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  40. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  41. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  42. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  43. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  44. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  45. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  46. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  47. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  48. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  49. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  50. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  51. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  52. tutaj wyświetlają się wiersze, jeżeli wierszy jest na tyle że wychodzi na pełne dwie strony, w tedy stopka zachodzi na tekst<br>
  53.  
  54. </p>
  55. <p> koniec </p> </div>
  56. <div id="stopka">Nazwa firmy<br>MSP Polska<br>Królowej Jadwigi<br>Miejscowość</div>
  57.  
  58. </div>
  59. </body>
  60. </html>

apsolute na relative smile.gif
kda
niestety usunięcie nic nie pomogło , jutro się odezwę na GG , podeśle linka do strony
z góry dzięki za pomoc
r4xz
Kod
<style type="text/css">html,body {

height: 100%; X
margin: 0px;
padding: 0px;
}

#stopka {
height: 90px;
width: 760px;
background: red;
bottom: 0; X
position: absolute; left: 390px; top: 390px X
left: 100%; X
margin-left: -380px; X
}
</style>

1. przeczytaj wszystko co jest w linku jaki ci dałem

2. najlepiej skasuj linijki oznaczone "X"

Kod
position: absolute; left: 390px; top: 390px
left: 100%;

1. chyba zgubiłeś ";" w pierwszej lini

2. left: 390px; --- left: 100%; 

niestety, musisz zdecydować, co chcesz przypisać wartości left...  rolleyes.gif
Marcuez
Patrz wyżej, zamień apsolute na relative i będzie działać, testowałem.
r4xz
PS http://pl.html.net/tutorials/css/ tutaj też jest dobry kurs css,

a tutaj http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8 jeszcze więcej smile.gif

-------------------------------------------------

"<title>position fixed a'la microsoft update</title>"

o gasz... niemogę  haha.gif

//sorki za offtop -- musiałem się podzielić cennym znaleziskiem smile.gif
kda
Jak zmienie apsolute na relative to przy wyśiwtlaniu na stronie jest OK , ale przy wydruku stopka jest zaraz na końcu tabeli , a powinna być na ostatniej stronie na samym dole niezależnie od ilości wyświetlanych wierszy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.