Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pear - ścieżki dostępu.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ats2008
Witajcie,

Zacząłem się uczyc php i przy pracy z pakietami PEAR natrafiłem na pewien problem...

Otóż - co dziwne - w obrębie tej samej aplikacji, która odnosi się do kilku plików z pakietu PEAR, jedne adres względne działają, a drugie nie... Nie wiem, w czym rzecz...

Chodzi dokładniej o wczytanie plików z katalogów nadrzędnych:

np.

Kopiowanie główego pliku pakietu QuickForm działa elegancko:

1. <?php
  2. require_once '../pear/QuickForm.php';
  3. ?>

ale już z innego pliku, nie czyta:
  1. <?php
  2. require_once '../Rule.php';
  3. ?>

Zaznaczę, że ścieżki są dobre i naprawdą nie wiem, w czym rzecz..., co ciekawe adresy bezwzględne działają, ale to jest bez sensu, bo jak będę wstawiał na serwer, to będę musiał ręcznie zmieniać te adresy... już kilka dni z tym walczę, więc pytam.

Ma ktoś jakieś pomysły?

Pozdrawiam.

Dodam jeszcze, że kiedy wpisuję komendę:

1. <?php
  2. require_once '../Rule.php';
  3. ?>

w przeglądarce pojawia się następująca komenda:

Warning: require_once(../Rule.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in C:\wamp\pear\QuickForm\Rule\Required.php on line 27Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '../Rule.php' (include_path='.;C:\php5\pear') in C:\wamp\pear\QuickForm\Rule\Required.php on line 27" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

A plik na pewno jest...

Miał już ktoś podobny problem?

Pozdro.
Fifi209
Korzystam z pear na Webservie.

Przy instalacji posłużyłem się tym poradnikiem:
http://windowshosting.pl/PEAR:.skrypty.ktore.musisz.znac

Spróbuj zmienić wamppa na webserva i baw się.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.