Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kilka Skryptów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KrzysiekKCN
Witajcie. Jestem grafikiem, znam też css i tworzę stronę www o grach rpg, o PHP nie wiem zbyt wiele. a to co wiem to na pewno nie wystarczy to stworzenia skryptu.

1. Potrzebuje skryptu który by wczytywał z pliku gry artykuły, tylko że jest jeden mały fant...
W tym pliku by były 3 akapity <P>, każdy by miał swoje własne id np. <p id="tytul"> <p id="podtytul"> <p id="tresc">.
I na stronie też mam 3 osobne divy. I nie wiem jak to rozwiązać ze po kliknięciu w link np.
<a href="?subtopic=witch">Witcher</a> wczyta się podzielony plik witch.php z folderu gry.
Z tym podzieleniem mam na myśli jakieś 3 instrukcje w PHP które wczytają osobno tytuł, podtytuł, i treść z jednego pliku.
Coś w tym stylu jak <?php include('plik.php') ?>. Żebym mógł to wstać w dany div.

1. <div id="rabar"><div id="txt1">Tutaj instrukcja nr. 1 wczytująca tytuł</div></div>
  2. <div id="rabar2"><div id="txt2">Tutaj instrukcja nr. 1 wczytująca pod tytuł</div></div>
  3. <div id="rabar3">
  4. Tutaj instrukcja nr. 1 wczytująca treść
  5.  
  6. </div>

2. logowanie na stronie, nie chodzi mi o pisanie nowego skryptu lecz o podpięcie mojego panelu logowania pod panel na forum. Żeby można się było zalogować od razu na stronie, zalogowanie dało by też możliwość do dodawania komentarzy przy newsach oraz wysyłanie własnych artykułów(czyli blokada do podstrony np: add_art.php)
Mam też Panel Użytkownika i gdy się w niego wejdzie powinno wyszukiwać czy jest się zalogowanym czy nie jak nie to pojawi się panel logowania a jeśli user jest zalogowany to pokaże mu wszystkie opcje jakie są na forach.

3. System newsów, z możliwością dodawania komentarzy. Ja mam jeden taki ale prawdopodobnie nie będzie pasował do powyższych skryptów.

4. Na niektórych stronach widziałem okienko "Ostatnio na Forum"
I były tam wymienione najnowsze tematy.
Umiecie coś takiego zrobić?

LINK DO STRONY TO: www.rpg-center.pl

Proszę o pomoc, z góry Dzięki KrzysiekKCN
Quantum
co do 1. masz tu coś na szybko winksmiley.jpg

1. <?php
  2. $subtopic = $_GET['subtopic'];
  3. $games_list = array('lineage2', 'witcher', 'wow');
  4.  
  5. if(in_array($subtopic, $games_list))
  6. {
  7.  include($subtopic.'.php');
  8. }
  9.  else
  10. {
  11.  $game['title'] = 'Błąd 404';
  12.  $game['subtitle'] = 'nie znaleziono pliku z grą';
  13.  $game['content'] = '...';
  14. }
  15.  
  16. echo '<div id="rabar"><div id="txt1">'.$game['title'].'</div></div>
  17. <div id="rabar2"><div id="txt2">'.$game['subtitle'].'</div></div>
  18. <div id="rabar3">
  19. '.$game['content'].'
  20. </div>';
  21.  
  22. ?>

w pliku z grą np: lineage2.php:

1. <?php
  2. $game['title'] = 'Lineage 2';
  3. $game['subtitle'] = 'podtytuł';
  4. $game['content'] = 'treść';
  5. ?>

Choć radzę Ci się zainteresować bazami danych np: MySQL, przy większej liczbie gier/artykułów to takie rozwiązanie jest dość nieelastyczne.
KrzysiekKCN
To mi nie działa. ale nie oto mi chodzi. bo zauważ że tam na stronie mam 3 bary i każdy bar to osobny div i w każdym z tych divów jest div odpowiedzialny za tekst. I chodzi mi oto żeby np moc napisać jakiś artykuł.

np.
To jest ten artykuł w pliku Lineage 2.
  1. <p id="tytul"> Lineage 2</p>
  2. <p id="podtytul">Opis Gry</p>
  3. <p id="tresc">Tresc</p>

I teraz kod z mojej strony
  1. <div id="rabar">
  2. <div id="txt1"> Tutaj ma być wczytany <p id="tytul"></p></div>
  3. </div>
  4. <div id="rabar2">
  5. <div id="txt2"> Tutaj ma być wczytany <p id="podtytul"></p></div>
  6. </div>
  7. <div id="rabar3">
  8. Tutaj ma być wczytany <p id="tresc"></p>
  9. </div>
Quantum
Cytat
To mi nie działa. ale nie oto mi chodzi

jeśli nie działa to napisz co się wyświetla

Cytat
bo zauważ że tam na stronie mam 3 bary i każdy bar to osobny div i w każdym z tych divów jest div odpowiedzialny za tekst.

ten kod co napisałem właśnie tak działa tongue.gif po odwiedzeniu adresu np: http://www.rpg-center.pl/?subtopic=wow

wyświetli się..

1. <div id="rabar">
  2. <div id="txt1"> <p id="tytul">World of Warcraft</p></div>
  3. </div>
  4. <div id="rabar2">
  5. <div id="txt2"> <p id="podtytul">podtytuł</p></div>
  6. </div>
  7. <div id="rabar3">
  8. <p id="tresc">treść</p>
  9. </div>

btw. na sam początek przygody z PHP polecam ten kurs
Fifi209
Nie działa, gdyż:
  1. <?php
  2. <div id="rabar2"><div id="txt2">$game['subtitle']</div></div>
  3. ?>

No sam widzisz błąd smile.gif
Quantum
Cytat
Nie działa, gdyż:

1. <?php
  2. $game['subtitle']
  3. ?>

No sam widzisz błąd smile.gif

hmm.. kilka razy edytowałem posta bo ucinało mi <div>, a teraz znowu apostrofy haha.gif

ale tak szczerze to przy odrobinie chęci autor tematu wzorując się na poprzednich mógł sobie to poprawić winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.