Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript][SQL]Przekierowanie strony pod warunkiem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ziola
Poradźcie jak zrobić takie coś, bo dopiero raczkuje w php a zostałem rzucony dosyć głęboko jak dla mnie:

Mam formularz w którym podaje jedna wartość(PK z tabeli w bazie), wysyłam zapytanie do bazy żeby zwrócił mi rekord(zwykły sql chodzi jak trzeba) a potem w zależności od tego co mi zwróci chce żeby:
1. jeśli nie znajdzie rekordu przeniósł mnie na index.html/albo na ta sama stronę z formularzem (może tylko z dodatkowym info że nie znalazł takiego obiektu w bazie, najlepiej jako alert a nie tekst na stronie),
lub
2. jak zwróci to ma przenieść na inna stronę(tu nie wiem czy zwykła html czy php) w której mam kolejny formularz(z kilkoma polami) i w pierwsze pole skrypt ma mi wpisać tą wartość która podałem na poprzedniej stronce, w drugie wartość kolumny zwroconą z bazy(zawsze zwróci max 1 rekord), a reszta pusta?

Czyli mniej więcej takie coś:
  1. <?php
  2. if(!zwrócono rekord){
  3. przenieś na index.html
  4. }else{
  5. przenieś na stronę z 2 formularzem i wstaw w odpowiednie pola wartości
  6. }
  7. ?>

Mam zrobione obie stronki z formularzami. Pierwszy ma action="baza.php" w którym mam zabawę z bazą. Drugi ma action na inny plik php z logika.

I teraz pytanie jak to zrobić? Tzn. przekierowania i to przekazanie z forma do php i potem do kolejnego forma.

Rozumiecie w ogóle o co mi chodzi?

Z góry dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.