Mam formularz w którym podaje jedna wartość(PK z tabeli w bazie), wysyłam zapytanie do bazy żeby zwrócił mi rekord(zwykły sql chodzi jak trzeba) a potem w zależności od tego co mi zwróci chce żeby:
1. jeśli nie znajdzie rekordu przeniósł mnie na index.html/albo na ta sama stronę z formularzem (może tylko z dodatkowym info że nie znalazł takiego obiektu w bazie, najlepiej jako alert a nie tekst na stronie),
lub
2. jak zwróci to ma przenieść na inna stronę(tu nie wiem czy zwykła html czy php) w której mam kolejny formularz(z kilkoma polami) i w pierwsze pole skrypt ma mi wpisać tą wartość która podałem na poprzedniej stronce, w drugie wartość kolumny zwroconą z bazy(zawsze zwróci max 1 rekord), a reszta pusta?
Czyli mniej więcej takie coś:
<?php if(!zwrócono rekord){ przenieś na index.html }else{ przenieś na stronę z 2 formularzem i wstaw w odpowiednie pola wartości } ?>
Mam zrobione obie stronki z formularzami. Pierwszy ma action="baza.php" w którym mam zabawę z bazą. Drugi ma action na inny plik php z logika.
I teraz pytanie jak to zrobić? Tzn. przekierowania i to przekazanie z forma do php i potem do kolejnego forma.
Rozumiecie w ogóle o co mi chodzi?
Z góry dzięki.