Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP+x]Projekt CMS'ika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marcuez
Witam.
Nudnie podążając ścieżką nauki php postanowiłem napisać własnego małego CMS. Nie smiejcie się winksmiley.jpg Mam do was kilka pytań co będzie mi potrzebne? Wykluczam raczej korzystanie z bazy mysql to będzie raczej relacj plików wiele do wielu. Od czego zacząć tworzyć moje cudo? Proszę o jakieś miłe podpowiedzi a nie: Wujek google, manual, szukaj itp., bo czynnie z nich korzystam. Co mam do tej pory to projekt, możecie go oczywiście poprawiać.
    config
    bbcode
    images
      bbcode
      icons
      emoticons
    templates
      defauld
        images
        css
    plugins
    languages
      polish
      english
    system
neosatan
Ja bym zaczął od napisania systemu fabryki (tzn. system tworzenia obiektów opartym na wzorcu fabryki) i skupił się na modułowym CMS'ie. Choć to jest obiektywna opinia. To jest tak, że jak chcesz by go później można było rozwijać to musisz mieć możliwość dodawania modułów, które odpowiednio będą wzbogacały stronę, która będzie oparta na danym CMS'ie.

Dobrym podejściem byłoby też napisanie frameworka typowych akcji (takich jak połączenia z plikami, skoro tak chcesz, odpowiednie parsowanie XML, takie tam).

A tak ode mnie to powiem, że pomysł by strona była oparta na systemie plików jest raczej ciężki do zrealizowania, bo to masa pracy jest. Wiem, bo jestem właśnie po takiej stronie. Niech przeklęte będą serwery na których nie ma baz danych...
Marcuez
Heh, ja tworze bez bazy żeby się uczyć oczywiście żeby mozna bylo zrobić 3/4 pod sql itp. To takie jagby wyzwanie.
Dzięki za odp.
neosatan
jak bez bazy to na serio zapoznaj się z parserami XML. Jakby co to trzymaj link to dobrego artykułu.

Robię teraz coś podobnego dla siebie, więc pewnie będę miał podobne problemy.
Marcuez
Ja produkuje prosty cms oparty o definicje i wyświetlanie definicji. Ale dzięki, pokombinuje cuś winksmiley.jpg
viking
Możesz zacząć od przeniesienia katalogów systemowych powyżej public_html. Czemu ludzie o tej podstawie bezpieczeństwa zawsze zapominają?
Ociu
Skoro nie chcesz na bazie danych pracować, to napisz sobie sterownik do obsługi plików smile.gif
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13770
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.