Marcuez
6.08.2009, 18:30:57
Witam.
Nudnie podążając ścieżką nauki php postanowiłem napisać własnego małego CMS. Nie smiejcie się

Mam do was kilka pytań co będzie mi potrzebne? Wykluczam raczej korzystanie z bazy mysql to będzie raczej relacj plików wiele do wielu. Od czego zacząć tworzyć moje cudo? Proszę o jakieś miłe podpowiedzi a nie: Wujek google, manual, szukaj itp., bo czynnie z nich korzystam. Co mam do tej pory to projekt, możecie go oczywiście poprawiać.
config
bbcode
imagestemplatesplugins
languagessystem
neosatan
6.08.2009, 19:01:12
Ja bym zaczął od napisania systemu fabryki (tzn. system tworzenia obiektów opartym na wzorcu fabryki) i skupił się na modułowym CMS'ie. Choć to jest obiektywna opinia. To jest tak, że jak chcesz by go później można było rozwijać to musisz mieć możliwość dodawania modułów, które odpowiednio będą wzbogacały stronę, która będzie oparta na danym CMS'ie.
Dobrym podejściem byłoby też napisanie frameworka typowych akcji (takich jak połączenia z plikami, skoro tak chcesz, odpowiednie parsowanie XML, takie tam).
A tak ode mnie to powiem, że pomysł by strona była oparta na systemie plików jest raczej ciężki do zrealizowania, bo to masa pracy jest. Wiem, bo jestem właśnie po takiej stronie. Niech przeklęte będą serwery na których nie ma baz danych...
Marcuez
6.08.2009, 19:05:42
Heh, ja tworze bez bazy żeby się uczyć oczywiście żeby mozna bylo zrobić 3/4 pod sql itp. To takie jagby wyzwanie.
Dzięki za odp.
neosatan
6.08.2009, 19:15:28
jak bez bazy to na serio zapoznaj się z parserami XML. Jakby co to trzymaj
link to dobrego artykułu.
Robię teraz coś podobnego dla siebie, więc pewnie będę miał podobne problemy.
Marcuez
6.08.2009, 19:19:20
Ja produkuje prosty cms oparty o definicje i wyświetlanie definicji. Ale dzięki, pokombinuje cuś
viking
6.08.2009, 20:00:41
Możesz zacząć od przeniesienia katalogów systemowych powyżej public_html. Czemu ludzie o tej podstawie bezpieczeństwa zawsze zapominają?
Skoro nie chcesz na bazie danych pracować, to napisz sobie sterownik do obsługi plików
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13770