Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: xslt + PHP5
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
chfast
Witam.
Co trzeba robić, aby działały funkcje xslt_* pod PHP5? Skompilowałem z opcją --with-xsl ale widocznie to jeszcze za mało.
bamboos
Cytat
On Unix, run configure with the --enable-xslt --with-xslt-sablot options. The Sablotron library should be installed somewhere your compiler can find it.

;P
chfast
Cytat
Cytat
On Unix, run configure with the --enable-xslt --with-xslt-sablot options. The Sablotron library should be installed somewhere your compiler can find it.

;P

Chyba nie masz racji. O ile się nie myle to PHP5 nie używa już Sablotrona tylko libxml. A już na pewno nie ma opcji --with-xslt-sablot w konfiguracji PHP5b4.
bamboos
Rzeczywiście, masz rację ;P
chfast
Cytat
Completely Overhauled XML support (Rob, Sterling, Chregu, Marcus)

* Brand new Simplexml extension
* New DOM extension
* New XSL extension
* Moved the old DOM-XML and XSLT extensions to PECL
* ext/xml can now use both libxml2 and expat to parse XML

To w takim razie jak należy teraz używać funkcji XSLT?
aleksander
to ja ponawiam pytanie. jak kożystać z xslt w php5?
bela
Alek a manual/zend od czego ? biggrin.gif
http://www.zend.com/php5/articles/php5-xmlphp.php#Heading17

Ja tylko dodam, że nie koniecznie musi to być obiekt dom, równie dobrze możemy SimpleXMLObiekt wsadzic smile.gif
aleksander
działa smile.gif tyle że mam coś xsl walnięty biggrin.gif

--
dobra xsl docbooka też już działa smile.gif ale chyba z pół minuty się ładował smile.gif
morrison
Niestety mi nie działa coś xslt. sad.gif Proszę o jakieś wskazówki ponieważ musze przy projekcie do pracy inż. to wykorzystać, a mam problemy z instalacją. Mam dwa serwery o następującej konfiguracji:

1)serwer
Kod
'./configure' '--prefix=/usr' '--disable-static' '--with-apxs=/usr/sbin/apxs' '--sysconfdir=/etc' '--enable-discard-path' '--with-config-file-path=/etc/apache' '--enable-safe-mode' '--with-openssl' '--enable-bcmath' '--with-bz2' '--with-pic' '--enable-calendar' '--enable-ctype' '--with-gdbm' '--with-db3' '--enable-dbase' '--enable-ftp' '--with-iconv' '--with-gd' '--enable-gd-native-ttf' '--with-jpeg-dir=/usr' '--with-png' '--with-gmp' '--with-mysql=shared' '--with-xml=shared' '--with-gettext=shared' '--with-mm=/usr' '--enable-trans-sid' '--enable-shmop' '--enable-sockets' '--with-regex=php' '--enable-sysvsem' '--enable-sysvshm' '--enable-yp' '--enable-memory-limit' '--with-tsrm-pthreads' '--enable-shared' '--disable-debug' '--with-zlib=/usr' '--enable-xslt' '--with-xslt-sablot' '--with-xsl=/usr/lib'

Sekcja XSL:
XSL enabled
libxslt Version 1.1.12
libxslt compiled against libxml Version 2.6.16
EXSLT enabled
libexslt Version 1.1.12

2)serwer
Kod
'./configure' '--with-apxs2=/usr/local/apache2/bin/apxs' '--with-mysql' '--with-xsl=/usr/include/libxslt' '--enable-xslt' '--with-xslt-sablot' '--with-expat-dir=/usr/local/lib'

sekcja XSL:
XSL enabled
libxslt Version 1.1.11
libxslt compiled against libxml Version 2.6.14
EXSLT enabled
libexslt Version 1.1.11

No i mam taki przykladowy kod:
  1. <?php
  2. $xsltproc = new XSLTProcessor;
  3. $xslt_result = xslt_process($xsltproc, 'input.xml', 'input.xsl');
  4. xslt_free($xsltproc);
  5.  ?>
  6.  ...........
  7.  <?php
  8. echo $xslt_result;
  9.  ?>

i dostaję błąd:

Fatal error: Call to undefined function xslt_process() in /home/pawel/public_html/xslt_test.php on line 3

Jakakolwiek funkcje XSLT uzywam to pojawia sie taki blad. Co jest nie tak? prosze o pomoc
morrison
niestety nie wiele z tego rozumiem, temat xsl jest dla mnie calkowicie nowy. Dlaczego mam takie bledy, czy da sie z tych funkcji XSLT w jakis sposob skorzystac? Po to zostaly stworzone.
A t co mi poleciles w linku Chmolu, nie wiem jak wykorzystac, mam plik .xsl i .xml , ale nie ma rezultatow... pusty ekran
chmolu
Zobacz na przykład. Ty mieszasz funkcje xslt_ z php4 z tymi z php5. Jest to błędem. W php5 powinieneś korzystać z kodu obiektowego dla rozszerzenia XSL. Przeanalizuj dokładnie przykład.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.