Po przeczytaniu dokumentacji odnośnie Cache w Symfony (i uruchomienia tegoż w swoim projekcie) mam pewne pytania i problemy z tym związane. Postaram się krótko i na temat:

1. Punkt dotyczy (teorii) cache całej akcji a przekazywaniu parametrów do innego żądania poprzez $this->getUser()->setAttribute() i odczycie w kolejnym żądaniu (w innej akcji) danych z tej sesji... Jeżeli zadziała cache na takiej akcji, która stara się zapisać jakąś informację w sesji dla przyszłych żądań i akcji kolejnej, która te informacje odczytuje i obrabia - to dojdzie do tego, że cache zapamięta tylko te dane, jakie były przy pierwszym cachowaniu... No teoretycznie wszystko się zgadza z zasadą cache, ale przecież to zupełnie niepraktyczne... Skoro przekazuję coś przez sesję w celu odczytu w dalszych żądaniach - nie wiem jakie dane się tam znajdą. Bo gdybym wiedział - na sztywno był to to zaprogramował...
I jak sobie poradzić z czymś takim?

Bo wynika z tego tyle - że akcje posiadające zapis lub odczyt z sesji nie mogą być cachowane... Problem w tym że aplikacja może się składać z dużej ilości takowych...
Jedyne rozwiązanie jakie widzę to albo cachowanie samych partiali/komponentów w szablonie akcji (bez możliwości cachowania całej akcji) lub cachowanie całej akcji, ale porozdzielanie wszystkiego na dużo layoutów z partialami/komponentami... Czy to znaczy iż aplikacja używająca sesji w akcjach nie jest napisana poprawnie pod cache akcji?

2. Cache fragmentów szablonu.

Niby działa pięknie ładnie, ale problem w tym, że to co w szablonie akcji NIE JEST cachowane zwracane jest przed kodem layoutu :/. A powinno np. w środku szablonu akcji. Dziwne zachowanie, nie rozumiem dlaczego. Jakiś bug?

Im więcej czytam o Cache tym mam większy mętlik w głowie, stąd być może problemy tu poruszane wydają się głupie / tragiczne / idiotyczne / itp. ;]

Pozdro.