Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy zakres zmiennego IP napewno należy tylko do jednej osoby ?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
korkie
Proszę o poradę, czy dany zakres zmiennego adresu IP jest
przyporządkowany zawsze do jednego i tego samego abonenta internetu, czy może się zdarzyć,
że z zakresu zmiennego IP, np. 65.88.0.0 - 65.88.255.255 może korzystać
wielu niezależnych odbiorców internetu (np. z różnych miast).
Chcemy zablokować dostęp do strony pewnej osobie.
Dane na temat IP tej osoby przed którą chcemy zablokować stronę mamy z pola 'Received: from' z nagłówka e-mail, a informację, że jest to zmienne IP posiadamy ze strony:
http://ip.boo.pl/ip.php

Czy mogę być pewny, że jeśli ta osoba ma przyporządkowany zakres IP np. 65.88.0.0 - 65.88.255.255 to żaden inny odbiorca internetu
nie będzie posiadał IP z tego zakresu ?
wookieb
A logicznie rzecz biorac? 255 * 255 = 65025 to oznaczałoby, że internet jest tylko dla 65 tys osób?
Właśnie dałeś sobie autoodpowiedź. Tak wielu może miec adres z tej puli.
mydoom.h
Jeśli zablokujesz 65.88.0.0/16, to 65025 osób nie będzie miało wejścia na twoją stronę tongue.gif

wookieb szybszy winksmiley.jpg
erix
Cytat
Czy mogę być pewny, że jeśli ta osoba ma przyporządkowany zakres IP np. 65.88.0.0 - 65.88.255.255 to żaden inny odbiorca internetu
nie będzie posiadał IP z tego zakresu ?

Nie. Możesz najwyżej błagać go, żeby przestał.

Jeśli po prostu rozrabia, to pisz na abuse@operator, jak bardzo rozrabia - drukuj maile (z nagłówkami) i idź na policję, bo sam raczej niewiele zdziałasz...
korkie
Wielkie dzięki za wszystkie porady.
Wiktor P.