Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] 'Żywotność' sesji a Mozilla
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sadistic_son
Jeśli użyje się session_start bez żadnych dodatkowych parametrów to użytkownik po zamknięciu przeglądarki zostaje wylogowany. Tak przynajmniej jest dla IE. Natomiast np. FF daje możliwość zapisu otwartych kart, więc po ponownym otwarciu przeglądarki gdzie zapisano karty user jest nadal zalogowany. Jak temu zaradzić?
cojack
Ale jeżeli kliknie gdzieś a sessja już wygasła to nic nie zrobi.
sadistic_son
No tak. Ale jak zrobic zeby wygasla wczesniej? Wiem ze to zalezy od ustawien serwera ale czy da sie tak ustawic, nie majac dostepnu do php.ini aby sesja wygasala zaraz po zamknieciu okna przegladarki?
thek
Jest to co prawda ryzykowne, ale możesz ustalić session_cache_expire na krótszy czas niż domyślny. Wtedy po określonym czasie nastąpi "uwalenie sesji" na serwerze. A przynajmniej powinno według dokumentacji winksmiley.jpg
pyro
Cytat(thek @ 31.08.2009, 17:43:04 ) *
Jest to co prawda ryzykowne, ale możesz ustalić session_cache_expire na krótszy czas niż domyślny. Wtedy po określonym czasie nastąpi "uwalenie sesji" na serwerze. A przynajmniej powinno według dokumentacji winksmiley.jpg

A jak ktoś będzie siedział na stronie dłużej?

Można wysyłać za pomocą javascriptu (AJAX) żądanie do serwera np. co 5 sekund (jeśli nie będzie takiego to sesja nieważna). niestety jest to dość zasobożerne rozwiązanie.
thek
Właśnie dlatego napisałem, że to ryzykowne rozwiązanie z ustawieniem tej opcji winksmiley.jpg Trzeba bowiem kontrolować czy user siedzi czy nie na jakiejś stronie. Może strona co jakiś czas posyłać "ping" do serwera. Jeśli go brak to serwer usunie po jakimś czasie sesję. Ale nie wiem czy jest sens się aż tak bawić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.