Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z foreach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dawka
Witam,

Mam problem z pętlą foreach, mianowicie nie wiem jak przekazać dalej dane, które ona wypisze. Konkretnie:

1. foreach ($once[1] as $once) {
  2. echo $once;
  3. }
  4. echo $once;

Pętla ma za zadanie wypisać zdania. I pierwszego echo (te w pętli foreach) działa prawidłowo. Wypisuje po kolei zdania, póki się nie skończą. Natomiast drugie wypisuje tylko jedno zdanie, a gdy zamiast $once dam $once[0], albo $once[1] wypisuje tylko daną ilość liter. Ma ktoś pomysł, jak przekazać dane z pętli poza nią?

Z góry dzięki, Pozdrawiam
Void
Ale co tam chcesz wypisać w tym drugim echo? Jeszcze raz wszystkie elementy, które wypisałeś w foreach, czy ostatni? W każdym razie zmienna $once ma tylko zakres lokalny pętli foreach, poza nią nie jest dostępna. Musisz więc zdefiniować jakąś zmienną poza tym zakresem i do niej przekazać wartość, którą chcesz wypisać.
  1. $zmienna;
  2.  
  3. foreach ($once[1] as $once) {
  4. echo $once;
  5. $zmienna = $once;
  6. }
  7. echo $zmienna
Dawka
W tym drugim echo chcę wypisać jeszcze raz wszystkie elementy, które wypisałem w foreach. Właściwie to muszę je po prostu dodać do bazy mysql, ale chcę wszystkie razem do jednej, a nie każdą oddzielnie (bo tak się dzieje, gdy chcę to zrobić w pętli).

Powyższe rozwiązanie nie działa - wypisuje się tylko jedno zdanie, nie wszystkie.
Void
Nie działa bo przy każdym obiegu pętli nadpisuje się jej wartość (a nie dopisuje). Ciężko wywnioskować dlaczego? smile.gif
Użyj operatora .= zamiast =
Dawka
Działa, dziękuję winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.