Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Pobieranie 10 rekordw
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patryk9200
Cześć,
Mam panel newsów, i mam taki problem, wywołuję je tak:
  1. $query = "SELECT * FROM ".$dbprefix."news WHERE page='".PageID."' ORDER BY przypnij DESC, id DESC LIMIT 3, 10 ";

i jak usunę rekord o id z tego przedziału to wyświetli mi się mniej newsów, jak zrobić żeby wyświetlało zawsze dziesięć rekordów począwszy od np. rekordu będącego 10 w bazie...
tomsi
Na chwilę obecną przychodzi mi tylko jeden pomysł...
Przechowuj w zmiennych wartości (dotyczące ile news'ów ma się wyświetlać). W PHP w warunku zrób sprawdzanie, że jeżeli sunięto liczbę z jakiegoś przedziału to zwiększ przedział o jeden więcej, a jak usunięto dwie liczby z przedziału to zwiększ o dwie więcej itd.
Andaramuxo
Usuń 3 z limit.
r4xz
Cytat(patryk9200 @ 6.09.2009, 21:17:14 ) *
(...)i jak usunę rekord o id z tego przedziału(...)

nie jest to może czasem twój błąd spowodowany niedopracowanym zapytaniem, chodzi mi tu oi ciąg WHERE page='".PageID."'

patryk9200
Cytat(r4xz @ 6.09.2009, 21:46:42 ) *
nie jest to może czasem twój błąd spowodowany niedopracowanym zapytaniem, chodzi mi tu oi ciąg WHERE page='".PageID."'

nie, PageID jest to stała która ma pszypisany rekord strony, tzn. z jednej tabeli trzymam newsy dla wielu stron które maja inne id, dzięki czemu nie musze pisać skryptu dla każdej strony od nowa tylko mam 1 główny z możliwościa dostosowania do swoich potrzeb winksmiley.jpg

tego "3" też nie mogę usunąć bo to moment od którego powinno zacząć pobierać kolejne 10 rekordów..
r4xz
no to niewiem czemu, napewno dobra tabela/baza..? może masz mniej niż 10 rekordów w bazie? winksmiley.jpg nic innego nie przychodzi do głowy..
patryk9200
Cytat(r4xz @ 6.09.2009, 22:16:44 ) *
no to niewiem czemu, napewno dobra tabela/baza..? może masz mniej niż 10 rekordów w bazie? winksmiley.jpg nic innego nie przychodzi do głowy..

mam 12 rekordów, tabela/baza dobra...
może pokaże cały skrypt....
  1. <?php
  2. include './Global.inc';
  3.  
  4.  
  5. $top1 .= '
  6. <kontener="Galeria"Title>
  7. Losowa galeria<br>zdjęć
  8. </kontener>';
  9.  
  10. ThmStart ('', $top);
  11.  
  12. MysqlStart ();
  13.  
  14. $od = $_GET['page'];
  15. if ($od <= 1)
  16. {$od = 0;
  17. } else
  18. {$od = $od - 1;}
  19. $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM ".$dbprefix."news WHERE page='".PageID."' ORDER BY przypnij DESC, id DESC LIMIT $od, 10 ");
  20. $ilosc_wierszy = mysql_num_rows($zapytanie);
  21. $w = $_GET['page'].'0';
  22. $o = $ilosc_wierszy + $w;
  23. $od = $o + $od;
  24. echo $od;
  25. $query = "SELECT * FROM ".$dbprefix."news WHERE page='".PageID."' ORDER BY przypnij DESC, id DESC LIMIT $od, 10 ";
  26. $result = mysql_query ($query) or die ("Zapytanie zakończone niepowodzeniem");
  27. while($news = mysql_fetch_array($result))
  28. {
  29. BoxStart($news['title']);
  30. echo emots($news['stresc'], $news['emots']);
  31. BoxEnd();
  32. $ostatni = $news['id'];
  33. }
  34.  
  35.  
  36. $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM ".$dbprefix."news WHERE page='".PageID."'");
  37. $ilosc_wierszy = mysql_num_rows($zapytanie);
  38. Podstrony($ilosc_wierszy, 2, 2, $_GET['page']);
  39.  
  40.  
  41. MysqlEnd();
  42.  
  43. $rightbox = '
  44. <kontener="Kalendarz"Title>24 sierpnia 2009</kontener>
  45. <kontener="Loguj"Title>'.Loguj().'</kontener>
  46. <kontener="Certyfikaty"Title>Certyfikaty szkoły:<br></kontener>';
  47. ThmEnd ($rightbox , $top1);
  48.  
  49.  
  50. ?>

ok, znalazłem błąd już działa...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.