Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Automtyczne tworzenie się podstron
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
walonek
Cześć mam taki oto kod do wyświetlania newsów
  1. $dane = file("news.txt");
  2. $ile = count($dane);
  3.  
  4. for ($i=0; $i<$ile; $i++)
  5. {
  6. $linijka = explode("|",$dane[$i]);
  7.  
  8. echo'<center><table>';
  9. echo '<tr>
  10. <td><h2>'.$linijka[0].'</h2></td></tr>';
  11. echo '<tr>
  12. <td>'.$linijka[1].'</td></tr>';
  13. echo '<tr>
  14. <td>'.$linijka[2].'</td></tr>';
  15. echo '</center></table>';
  16. }

Moje pytanie jest następujące. Jak zrobić żeby następne dodane newsy tworzyły sobie nowe strony 1 2 3 4 itd, zebym nie musiał ich klepać ręcznie za każdym razem.
Istnieje jakaś funkcja do tworzenia podstron ?
Mlodycompany
Jeżeli napiszesz taką funkcję to będzie istnieć. Podpowiem Ci, że musisz zliczać wszystkie newsy, dzielić przez liczbę newsów na stronie i coś tam jeszcze a potem odpowiednio to powyświetlać
cojack
Fachowo nazywa się to pagination, jak to zrobić, no proste jak budowa cepa, po pierwsze trzeba sobie przyjąć ile chcemy mieć newsów na stronie, oraz czy ma być to zmienne, po drugie kolejność wyświetlania w zależności od czego? Prawda, później robimy selecta z limitem, no chyba Ci coś wyjaśniłem co?
walonek
cojack jestem początkujący i takie wytłumaczenie nic mi nie daję potrzebuję chociaż jakieś nazwy funkcji jak to zrobić. Szukalem pagination w google i nic mi to nie mowi jak to zastosowac itd. Jest to dział przedszkole wiec moze troche bardziej jasno to opiszecie ;-)
potreb
Nazwa funkcji nazywa się pagintion. Jak jesteś początkującym to wklej to co zrobiłeś. Masz tu podobny przykład:
http://webmark.shost.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=3780
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.