mentoos
20.09.2009, 18:57:01
Chciałbym dowiedzieć się jednej rzeczy. Kiedy warto pisać klasy w OOP ?. Czy jest sens tworzyć pojedyncze klasy np. do logowania czy obsługi użytkowników, systemu newsów, komentarzy itp. Czy powinno pisać się klasy do innych rzeczy?
Jeszcze jedno. Dotychczas pisząc w PHP robiłem raczej małe rzeczy typu logowania, systemy newsów. Chciałbym teraz wsiąść się za dużo większą aplikację. Czy w celu ćwiczenia PHP, ale nie tylko bo chciałbym tą rzecz wykorzystywać dobrym pomysłem na pierwszą dużą aplikację jest napisanie CMS? Czy raczej wybrać coś innego?
Fifi209
20.09.2009, 19:29:17
Przecież pisanie klas to pisanie obiektowe (?)
Jak zaczynasz to nie warto pisać czegoś takiego jak CMS, lepiej poczytać o wzorcach typu: MVC, factory, singleton etc. żebyś wiedział co i kiedy użyć.
Ponadto warto zapoznać się z magicznymi funkcjami php5.
Asmox
20.09.2009, 19:44:23
Myślę, że powinieneś poczytać coś o obiektowym PHP. Jakie są jego zalety i kiedy warto wykorzystywać coś takiego jak podejście obiektowe.
Klasy bardzo pomagają, kiedy masz czegoś, że tak powiem, dużo i musisz tym jakoś zarządzać. Niekoniecznie musisz tworzyć klasę do logowania, ale bardzo popularną klasę użytkownika. Taka klasa miała by np. metodę (czyli funkcję dostępną dla tejże klasy; jeśli już to wiesz to OK) autoryzacji - po wysłaniu danych php tworzyłoby nowego użytkownika i starałoby się go uwierzytelnić.
Jak dopiero zaczynasz z klasami, to olej na razie te wzorce, bo one wszystkie są w OOP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.