Obecnie pracuję nad stroną, która ma przedstawiać internautom moje (oraz moich przyjaciół) hobby.
Strona ma być oparta o mySQL oraz PHP. Jako, że umiem C, programowanie w php nie stwarza mi nadmiernych trudności, natomiast zgranie wszystkich komponentów strony (kody, style) już tak.
Strona ma być oparta o znaczniki <div> oraz o arkusz stylu ustawiający ów znaczniki. Kod strony i stylu:
body { background-color: #000000; color: #000000; margin: 0; padding: 0; margin-top:0px; margin-left:0px; margin-right:0px; margin-bottom:0px; } #kontener { width:830px;; /* zmienic na 780 ale to po ponownym przycinaniu grafiki */ height:100%; background:#ffffff; overflow: hidden; margin-top:0px; margin-left:auto; margin-right:auto; margin-bottom:0px; } #logo { background: #b0d398; width:830px; height:100px; overflow: hidden; } #menu { background: #000000 url(images/top.gif) no-repeat; width:830px; height:75px; overflow: hidden; } #menu a { z-index: 3; text-decoration: none; text-align: center; position: relative; } #menu img { z-index: auto; float: left; position: relative; } #left_margin { background: #000000 url(images/left.gif) repeat-y; width:30px; height:200px; float: left; overflow: hidden; } #main_body { background-color: #FFFFFF; width:770px; height:auto; float: left; overflow: hidden; margin-top:10px; margin-left:10px; margin-right:10px; margin-bottom:10px; } #right_margin { background: #000000 url(images/right.gif) repeat-y; width:30px; height:200px; float: right; overflow: hidden; } #bottom { background: #000000 url(images/bottom.gif) no-repeat; width:830px; height:40px; clear: both } #footer { background: #ffffff; width:830px; height:50px; } #footer p { text-align: center; }
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en" lang="en"> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> <meta name="Description" content="Opis dokumentu" /> <meta name="Author" content="Autor dokumentu" /> <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" /> </head> <body> <div id="kontener"> <div id="logo"> </div> <div id="menu"> <?php if($_GET['action']=='' || $_GET['action']=='1') { print(" "); } ?> </div> </div> </body> </html>
Ten kod akurat przedstawia stronę panelu administratora (skromnego, ale zawsze

Na dodatek zawartość main_body nie dopasowuje się do rozmiarów diva, a według mnie powinna. Początkowo, gdy stworzyłem tylko sam szablon wszystko było w porządku, jednak dodanie kodu php do main_body sprawiło takie efekty jak teraz i usunięcie kodu (pozostawienie pustego diva) nie pomogło w uzyskaniu pierwotnego (i założonego) wyglądu strony.
W czym leży problem?
PS Nie linczujcie mnie od razu, że gdzieś jest taki temat, ponieważ jak zobaczyłem ile tego jest do przejrzenia to się poddałem, a wyszukiwarka nie zawsze działa tak jak by się chciało