Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony][Doctrine]Błąd przy próbie dodania czegoś do bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
stirith
Jako że symfony idzie w stronę doctrine postanowiłem się przenieść na ten ORM..Stworzyłem schema...dodałem polecenie build all Wszystko ładnie się zrobiło. Następnie stworzyłem moduł "article" na podstawie Modelu "Article" tutaj też nie było problemów.<br><br>Problem pojawił się dopiero gdy chciałem dodać nowy artykuł Po wpisaniu tytułu i treści klikając na "save" wykrzacza się.....<br><br>P.S ten sam kod tylko że na Propelu zrobiłem i tam działa....Chyba coś nie włączyłem w doctrine...bo jedynie co zrobiłem to w pliku <code>ProjectConfiguration.class.php</code> wpisałem:

Kod
public function setup()
{
   $this->enablePlugins(array('sfDoctrinePlugin'));
   $this->disablePlugins(array('sfPropelPlugin'));
}

oto błąd:

Kod
500 | Internal Server Error | Doctrine_Validator_Exception
    Validation failed in class article

2 fields had validation errors:

* 1 validator failed on title (type)
     * 1 validator failed on tresc (type)</h2>
-=Peter=-
Próbujesz zapisać niepoprawne dane do bazy danych. Doctrine ma takie coś jak walidatory: http://www.doctrine-project.org/documentat...data-validation

Walidację możesz wyłączyć poprzez ustawienie odpowiedniego atrybutu np. w klasie konfiguracyjnej projektu (ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ na integrację doctrine z symfony)

1. $manager = Doctrine_Manager::getInstance();
  2. $manager->setAttribute(Doctrine::ATTR_VALIDATE, false);

stirith
Jak to nie poprawne...

Tytuł mam dany jako varchar(255), treśc to samo...i przekazuję w formularzu tylko ciąg znaków...to gdzie tu błędne dane ?
-=Peter=-
A czytałeś treść błędu? Z niego jasno wynika, że dane nie przeszły walidacji. Być może przekazujesz puste ciągi znaków jako title i tresc, a masz ustawiony walidator notnull, debuguj (lub pokaż schema.yml oraz kawałek kontrolera) bo ja szklanej kuli nie posiadam.
Pr0100
Cytat
varchar(255)

string(255)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.