Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Dopasowanie do rozdzielczosci, PmocY!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dylson
Siema!
Szukalem wszedzie, ale nic nie znalazlem. postanowilem rozpoczac tutaj nowy wątek.... (sorry za klopot)
Szykam skrypy ktory pozwoli mi na dopasowanie mojej strony www na kazda rozdzielczosc jaka beda mieli uzytkowcnicy odwiedzajcy moja strone.
Z gory dzięki!!!
vokiel
Wystarczy podawać szerokości w % a nie na sztywno
Dylson
no właśnie "wystarczy" ale nie ogarniam gdzie to trzeba powstawiać...
piotrooo89
no jak ustawiasz np width i height, to nie robisz tego tak: width: 666px; height: 666px, tylko ustalasz width: 20%; height: 20%;
bogdan89
ja jeszcze tylko dodam, że należy zachować ostrożność przy projektowaniu strony na całą rozdzielczość.
Niektóre takie strony wyglądają strasznie przy rozdzielczościach 1444x900 czy 1680x1050
Dylson
Ale kiedy mam wiedziec ile dac procent?
piotrooo89
przecież to od Ciebie zależy jak duże lub małe chcesz mieć elementy... ty masz jakąś wizje strony nikt tego za Ciebie nie wymyśli.
Larges
Cytat(bogdan89 @ 14.10.2009, 08:59:36 ) *
ja jeszcze tylko dodam, że należy zachować ostrożność przy projektowaniu strony na całą rozdzielczość.
Niektóre takie strony wyglądają strasznie przy rozdzielczościach 1444x900 czy 1680x1050

Zgadzam się w zupełności. Sam mam 1680x1050 i raz na kiedyś muszę jeździć wzrokiem po monicie przez to że ktoś ustawił szerokość 100% (;

Cytat(Dylson @ 14.10.2009, 09:14:05 ) *
Ale kiedy mam wiedziec ile dac procent?

A czy Ty na pewno potrzebujesz ustawienie szerokości w procentach? Z tego co piszesz wynika że... leżysz na podstawach. Manipulowanie szerokościami ustawionymi procentowo (zwłaszcza kiedy mamy do czynienia z licznymi elementami graficznymi) jest wg mnie trudniejsze.
vokiel
A z tym to już ciut problemów jest.

Jeśli masz np ustawioną szerokość dwóch bloków na np 600px i 400px to w procentach będzie 60% i 40%.

Gorzej jeśli masz dziwne wartości, poza tym czasem jest ciężko to ładnie ogarnąć. Wszelkie grafiki muszą być dostosowane do możliwości rozszerzenia. Trzeba przy tym zachować jakiś rozsądek, rozszerzanie na max szerokość zwykle za dobrze nie wygląda przy większych monitorach i rozdzielczościach.

U siebie na rozdzielczości 1680 x 1050 px, 22 cale, jeśli strona jest na 100%, mało tekstu, to jest wąska. Nawet forum dziwnie wygląda, samą przeglądarkę mam na 2/3 ekranu, bo raczej nie ma stron, które by ją ładnie całą wypełniły.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.