Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Czy uczyć się PHP4? Własny serwer czy darmowy?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rostov
Witam,

Jestem osobą, która ma jedynie na razie pojęcie o HTML, ale koniecznie chce się nauczyć PHP.
Mam w związku z tym na początek 2 pytania:

1. Mam podręcznik z Heliona, ale do PHP4. Czy jest sens na początek uczyć się PHP4, czy od razu przejść do PHP5, skoro w przygotowaniu jest już PHP6? Co do PHP4, to czy jest sens chociażby dla samego siebie, żeby poznać podstawy PHP, a potem uzupełnić tylko tą wiedzę o niuanse i zmiany, które zaszły w PHP5?

2. Jakie rozwiązanie dla testowania kodu i skryptów jest lepsze: zainstalowanie sobie Krasnala na własnym dysku, czy poszukanie jakiegoś darmowego hostingu z obsługą PHP i SQL??

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
jmail
1. Możesz zacząć podstawy od php4 pętle instrukcje warunkowe itp nie zmieniły się.

2. postawić własny serwer na localu - XAMPP polecam. Dzięki temu będziesz mógł testować nawet bardzo obciążające serwer skrypty. nikt Ci nie zablokuje konta i o nic się nie przyczepi
Larges
Ja na Twoim miejscu szedłbym z duchem czasu i myślał o nowszych podręcznikach. Sam mam ich sporo wiem że rozdziały się powtarzają ale różni autorzy prezentują troszkę inny styl i sposoby. Obecnie naukę sposobów osób doświadczonych cenię sobie najbardziej, stąd "studiuję" kod.

Nie rób sobie żadnych przerw w nauce. Tutaj trzeba regularnie drążyć w kopalni wiedzy a za jakiś czas sam siebie będziesz zadziwiał.

Wg mnie już od samego początku interesuj się również obiektowością i oddzielaniem kodu PHP od HTML aby nie popaść w złe nawyki. Każda zmiana na "lepsze" sporo kosztuje gdy dotychczasowe przyzwyczajenia były "do bani" smile.gif

ps. Twój temat jaki podałeś jest beznadziejny. Teraz jak rozwinie się rozmowa wiele osób z podobnymi pytaniami zapewne nie znajdzie tego wątku.

Dodatkowo polecę Tobie kurs Eriza jak postawić własnego Apache i zainstalować PHP (windows). Później zainstaluj sobie MySQL i koniecznie PHPmyAdmin abyś się nie trudził i miał wszystko w przeglądarce jak na tacy. Polecam kurs: http://eriz.pcinside.pl/weblog/instalacja-...dows-xp-87.html
MateuszS
Raczej nie polecam sie uczyc PHP4 bo PHP5 wprowadzilo wiele lepszych zmian, najlepiej uczyc sie z kursow na necie chyba ze koniecznie chcesz czytac ksiazke. Ja mam tez heliona vademecum profesjonalisty ale to raczej slaba ksiazka
jmail
Larges a na kiego grzyba ma się męczyć z instalacją i konfiguracją jak ma gotowe rozwiązania? XAMPP na ten przykład jest polecany przez Apache Foundation i ma do tego serwer FTP, MySQL'a, Mercurial, phpMyAdmina więc po co robić to wszystko ręcznie.

Przez ponad pół roku mój projekt stał na XAMPPie na serwerze produkcyjnym - ponad 300 on line się zdarzało i nie było ŻADNYCH problemów
Larges
Cytat(jmail @ 14.10.2009, 14:18:28 ) *
Larges a na kiego grzyba ma się męczyć z instalacją i konfiguracją jak ma gotowe rozwiązania? XAMPP na ten przykład jest polecany przez Apache Foundation i ma do tego serwer FTP, MySQL'a, Mercurial, phpMyAdmina więc po co robić to wszystko ręcznie.

Przez ponad pół roku mój projekt stał na XAMPPie na serwerze produkcyjnym - ponad 300 on line się zdarzało i nie było ŻADNYCH problemów

Mówią na to... zapał i ambicja. Ja nie gardzę opcjami "zrób to sam" bo czegoś dzięki temu się nauczę. Oczywiście bez przesady - nie tyczy się to wszystkich przypadków, nie trzeba wynajdywać koła na nowo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.