Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Osobny czas i dodawanie wartości co jakiś czas.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Paziu
Witam. Mam pytanie. Jak zrobić w PHP, żeby w skrypcie był osobny czas, który by płynął 2 razy szybciej i odliczał dni. Dokładniej chodzi mi o coś takiego:

Dzień: 17/180
Czas: 9:48

I mam jeszcze drugie pytanie. Jak zrobić, aby automatycznie i dokładnie co np. 1h czasu skryptu do bazy mysql została dodawana jakaś wartość - zależna od innego skryptu.

Jeżeli ktoś by nie zrozumiał o co mi chodzi to dam przykład. W Travianie/Plemionach napadasz na wioskę, jest wtedy odliczany czas po upływie tego czasu wywoływany jest skrypt walki. Nie trzeba być zalogowanym ni nic, a i tak skrypt zostanie po tym czasie uruchomiony.

Da się coś takiego zrobić w PHP i MySQL? Czy trzeba kombinować z innymi językami?
Z góry bardzo dziękuję wszystkim za pomoc smile.gif

PS Nie chodzi mi o to, żeby ktoś mi cały skrypt napisał. Tylko o to, aby ktoś mi opisał na jakiej zasadzie to powinno działać winksmiley.jpg
vokiel
Czas ma być odliczany w php czy może na stronie w js? Tak czy owak ustawiasz licznik, który zwiększa się o sekundę ale co 2 sekundy czasu rzeczywistego. Jeden dzień zwiększa się po 12 godzinach itd.

Automatyczne dodawanie zrób w cronie, odpalasz skrypt, który zrobi update w bazie na wybranych rekordach.

Cytat
Jeżeli ktoś by nie zrozumiał o co mi chodzi to dam przykład. W Travianie/Plemionach napadasz na wioskę, jest wtedy odliczany czas po upływie tego czasu wywoływany jest skrypt walki. Nie trzeba być zalogowanym ni nic, a i tak skrypt zostanie po tym czasie uruchomiony.

Czyli raczej licznik powinien być po stronie serwera, Możesz dodać sobie tabelę z akcjami, i dopisywać do niej co o której ma się zacząć dziać, z dokładnością np do 5 min. Następnie co te 5min cronem odpalać skrypt, który pobierze akcje do wykonania z tej tabeli, i je wykona.
benio101
może pomoże:
  1. function timex2(){
  2. document.getElementById('czas').value=(document.getElementById('czas').value*1)+(1-0);
  3. setTimeout('timex2()', 500);
  4. }
  5.  
  6. Sekund: <input value='0' id='czas'>
Paziu
Dzięki chłopaki winksmiley.jpg
Udało mi się wymyślić jeszcze inny sposób smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.