Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skrypt rejestracji i logowania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Naiki
Witam mam gotowe skrypty logowania i rejestrowania się tu jest plik do skryptów http://www.sendspace.pl/file/47906badd32b1900442e448 i mój problem jest taki ze jak na mojej stronie cytryna.ugu.pl chce się zarejestrować to nie mam bazy danych MySQL i co musze w tym przypadku zrobić mam niby baze danych na mysql1.ugu.pl ale to jakos nie działa a moze jak dodac jakis plik do tej bazy w skrypcie do rejestracji pomóżcie proszę jestem w tym zielony:(.
Kildyt
Skoro jesteś w tym zielony to założyłeś topic w nieodpowiednim dziale.
Poczytaj o podstawach łączenia się z bazą danych.
Podaj jakie błędy skrypt wypluwa. Spróbujemy w miarę możliwości ci pomóc.
Naiki
Czytałem o bazie danych ale nie dużo zrozumiałem.

Tu skrypt rejestracji na mojej stronie
  1. <?php
  2.  
  3. require('conn.php');
  4.  
  5. if (isset($_POST['konto']) and isset($_POST['password']) and isset($_POST['password2']))
  6.  
  7. {
  8.  
  9. if ($_POST['password']==$_POST['password2'])
  10.  
  11. {
  12.  
  13. $konto = mysql_real_escape_string (trim($_POST['konto']));
  14.  
  15. $password = sha1(md5(mysql_real_escape_string (trim($_POST['password']))));
  16.  
  17. $ile =mysql_query("SELECT * FROM `user` WHERE login = '$konto'");
  18.  
  19. $ile = mysql_num_rows($ile);
  20.  
  21. if ($ile==0) {
  22.  
  23. $zapytanie="INSERT INTO user (login,password,online) VALUES('$konto','$password', '0')";
  24.  
  25. mysql_query($zapytanie) or die("Wystąpił błąd" );
  26.  
  27. echo('Konto '.$konto.' zostalo utworzone');
  28. header('http://www.cytryna.ugu.pl');
  29.  
  30.  
  31.  
  32. }
  33.  
  34. else
  35.  
  36. {
  37.  
  38. echo("Taki uzytkownik juz istnieje. Kliknij wstecz aby zarejestrowac sie ponownie");
  39.  
  40. }
  41.  
  42. }
  43.  
  44. else echo ("Podane hasla nie zgadzaja sie");
  45.  
  46. }
  47.  
  48. else{
  49.  
  50. ?>
  51.  
  52. <html>
  53.  
  54. <body>
  55.  
  56. <h1>Dodaj nowego uzytkow
  57.  
  58. nika</h1>
  59.  
  60. <form action="register.php" method="post">
  61.  
  62. <strong>Nazwa konta:</strong><input name="konto" type="text" value="" /><br>
  63.  
  64. <strong>Haslo:</strong><input name="password" type="password" value="" /><br>
  65.  
  66. <strong>Powtorz haslo:</strong><input name="password2" type="password" value="" /><br>
  67.  
  68. <input type="submit" value="Zarejestruj" />
  69.  
  70. </form>
  71.  
  72. </body>
  73.  
  74. </html>
  75.  
  76. <?php
  77.  
  78. }
  79.  
  80.  
  81.  
  82. ?>

wszystko jest Ok wrzucam na swoja stronę chce sie zarejestrować i wyskakuje mi błąd
  1. Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to MySQL server on 'cytryna.ugu.pl' (4) in /virtual/c/y/cytryna.ugu.pl/conn.php on line 7
  2. Nie udało połšczyc się z bazš danych. Can't connect to MySQL server on 'cytryna.ugu.pl' (4

domyślam sie że oznacza ze nie mam bazy danych lecz jak ją napisac i wstawic na mój serwer czy tą baze dnaych zakładam na innej stronie jakiejś i tam wrzucam pliki?
MateuszS
zly serwer mysql'a / zle wywolana funkcja
Kildyt
Sprawdź czy podane przez ciebie parametry są dobre. Serwer musi wspierać bazę danych MySQL. Możesz ją administrować dzięki np. phpMyAdmin. Tam też możesz również założyć bazę danych, a później w skrypcie musisz podać do niej parametry.
Naiki
A po Polsku. Sory ale własnie ten serwer mysql to jak ja mam swoja strone www.cytryna.ugu.pl i tam mam napisać jakiś kod specjalny i wtedy serwer bedszie działał prawidłowo czy mam załorzyc konto na jakies stronie przykladowo mysql.pl i tam bede wtedy mogł podac baze danych

Poszedłem ktork dalej tak myśle że baza danych już działa ale kolejny problem to
  1. Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /virtual/c/y/cytryna.ugu.pl/register.php on line 19
  2. Wystšpił błšd
i nie wiem o co chodzi czy jak mam kod do rejestracji
  1. require('conn.php');
  2.  
  3. if (isset($_POST['konto']) and isset($_POST['password']) and isset($_POST['password2']))
  4.  
  5. {
  6.  
  7. if ($_POST['password']==$_POST['password2'])
  8.  
  9. {
  10.  
  11. $konto = mysql_real_escape_string (trim($_POST['konto']));
  12.  
  13. $password = sha1(md5(mysql_real_escape_string (trim($_POST['password']))));
  14.  
  15. $ile =mysql_query("SELECT * FROM `user` WHERE login = '$konto'");
  16.  
  17. $ile = mysql_num_rows($ile);
  18.  
  19. if ($ile==0) {
  20.  
  21. $zapytanie="INSERT INTO user (login,password,online) VALUES('$konto','$password', '0')";
  22.  
  23. mysql_query($zapytanie) or die("Wystąpił błąd" );
  24.  
  25. echo('Konto '.$konto.' zostalo utworzone');
  26. header('http://www.cytryna.ugu.pl');
  27.  
  28.  
to w miejscach password konto mam tam wpisac dane do bazy mysql host, login, haslo czy w czym problem?
Naiki
Z kąd to wziołeś i gdzie tam masz host login haslo?
  1. $connect=mysql_connect

mi chodzi teraz o problem
  1. require('conn.php');
  2.  
  3. if (isset($_POST['konto']) and isset($_POST['password']) and isset($_POST['password2']))
  4.  
  5. {
  6.  
  7. if ($_POST['password']==$_POST['password2'])
  8.  
  9. {
  10.  
  11. $konto = mysql_real_escape_string (trim($_POST['konto']));
  12.  
  13. $password = sha1(md5(mysql_real_escape_string (trim($_POST['password']))));
  14.  
  15. $ile =mysql_query("SELECT * FROM `user` WHERE login = '$konto'");
  16.  
  17. $ile = mysql_num_rows($ile);
  18.  
  19. if ($ile==0) {
  20.  
  21. $zapytanie="INSERT INTO user (login,password,online) VALUES('$konto','$password', '0')";
  22.  
  23. mysql_query($zapytanie) or die("Wystąpił błąd" );
  24.  
  25. echo('Konto '.$konto.' zostalo utworzone');
  26. header('http://www.cytryna.ugu.pl');
co ja mam tu zdziałać czy w miejscach password podac haslo do mysql i w miejscach konto no to login swój? może moje pytania dla was sa głupie ale to początki dopiero
MateuszS
tak to akurat pytanie bylo i glupie i niezrozumiale. Kildyt napisal co masz zrobic - zapoznac sie z baza danych mysql.

Cytat
miejscach password podac haslo do mysql i w miejscach konto no to login swój

hairysmiley.png
Naiki
Ale pierwszy skrypt w ktorym miałem problem bo mi wychodziło
  1. Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to MySQL server on 'cytryna.ugu.pl' (4) in /virtual/c/y/cytryna.ugu.pl/conn.php on line 7
  2. Nie udało połšczyc się z bazš danych. Can't connect to MySQL server on 'cytryna.ugu.pl' (4
to sobie jakos poradziłem ale jest kolejny problem moze wejdziesz do mnie na strone zobaczysz jej zrodlo czy co kolwiek i mi napiszesz poprawisz kod
MateuszS
  1. $q =mysql_query("SELECT * FROM `user` WHERE `login` = '".$konto."'");
  2.  
  3. $ile = mysql_num_rows($q);

zamiast

1.  
  2. $ile =mysql_query("SELECT * FROM `user` WHERE login = '$konto'");
  3.  
  4. $ile = mysql_num_rows($ile);
Naiki
Nie no mam problem spory ze wszystkim moge wstawic linka do powiedzmy mojej strony dać haslo login do mysql pozniej sobie pozmieniam hasla itp. tylko żeby to działało

http://www.plikos.pl/v1l/Nowy_folder_(3).rar.html później byś mi odesłał tez plikami to i dalej bede sobie radzic sam mam nadzieje.

No zlitujcie sie pomocy zrób to ktoś za mnie pół dna nad tym siedze nie moge isc nic dalej robić
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.