Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kwestie prawne
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
koneser69
witam

Mam pytanie odnośnie kwestii prawnych:
Jestem osobą fizyczną, pewna firma zleciła mi wykonanie serwisu.
  1. chciałbym aby domena wykupiona dla tej firmy należała do mnie, firma ta płaciła by mi za usługę czyli za to, co muszę zrobić aby ją przedłużyć (wykupić) Jak powinna wyglądać przykładowa umowa zawarta przeze mnie z tą firmą questionmark.gif
  2. To samo pytanie tyczy się hostingu, nie chciał bym udostępniać plików php napisanych przeze mnie, chciałbym udostępniać tylko część powierzchni dyskowej firma ta korzystała ze stronki, wiadomo że strona musi gdzieś się znajdować, i za to miejsce firma by mi płaciła. Jak powinna wyglądać przykładowa umowa questionmark.gif
Kocurro
Musisz założyć działalność gospodarczą gdyż nie będzie to ani umowa zlecenie ani o dzieło a świadczenie usług. Nie ma możliwości byś to jakkolwiek podpiął legalnie na zwykłe umowy
koneser69
a co gdyby była to umowa użyczenie.
Zakładanie działalności z powodu przykłądowo jednego klienta w miesiącu wydaje mi się bezsensownym rozwiązaniem. Sama składka ZUS to 300 zł.
patryczakowy
A czy firma zgodzi się wo gule na takie warunki bo to chyba małe samobójstwo nie rejestrować domeny na firmę, tak samo z tą wynajęcia powierzchni w praktyce by oznaczało to uzależnienie się od twoich usług w życiu na coś takiego bym się nie zgodził chyba że to jakaś firma typu kogucik naciągnie klijentów i zniknie a wszyscy będą mieli pretensje do ciebie smile.gif
koneser69
Jak bym posiadał firmę to też bym tak robił że wykupuje domenę na moją firmę a później odstępuje ją (wynajmuje) firmie której mam wykonać serwis.
Tak samo jest z powierzchnią dyskową czyli z hostingiem. Żadna firma tworząca serwisy www nie udostępnia swoich plików.
Firma zlecająca jest uzależniona musi co roku wykupić przedłużenie licencji czy coś w tym stylu. I to jest zupełnie normalne.
patryczakowy
Normalnie w takim wypadku to robisz mechanizm sprawdzający czy jest aktualna licencja a całość plików kodujesz są do tego specjalne programy tak robią profesjonalne firmy i w życiu nie spotkałem się z wynajęciem domeny smile.gif stawiam stronę inwestuje w pozycjonowanie osiągam dobre wyniki wartość domeny rośnie to co mam pracować na czyjeś konto ? pomysł bzdurny i generalnie mało realny nie złapiesz na niego poważnych klientów bo nikt o zdrowych zmysłach się na niego nie zgodzi możesz tylko polować na naiwnych ludzi nie siedzących w temacie którzy później i tak będą żałować że Ciebie spotkali a nic bardziej się nieceni niż klient który jest zadowolony . A żerowanie na ludzkiej naiwności to jak dla mnie jest co najmniej nie moralne
koneser69
no dobra
domenę będę wynajmował na firmę zleceniodawcy
Ale zleceniodawca i tak przychodzi do mnie (bo sie na tym nie zna) z prośbą abym mu przedłużał ważność jego domeny co roku.
Jak nazwać taką usługę. I jak za nią pobierać stosowne opłaty (chociażby 50 zł)questionmark.gif
patryczakowy
Ja w takim przypadku klientowi to robię po czym proszę go aby zmienił hasło oczyszczam się z możliwych podejrzeń jakie by mogły w przyszłości wypłynąć on i tak dostaje później maila z przypomnieniem jak nie będzie wiedział co z tym robić to i tak się odezwie do Ciebie wole żeby postrzegał mnie jako osobę uczciwą niż jako krwiopijce co patrzy jak wydrzeć każdy grosz z portfela przeważnie taki zachowanie procentuje w przyszłości podesłaniem nowych klientów lub kolejnymi zleceniami. A jak chcesz zarabiać na sprzedaży domen i na odnawianiu co roku to zastanów się nad profesjonalnym świadczeniem takich usług lub wymyśl konkretną domenę i sprzedawaj sub domeny
koneser69
a co w takim razie z hostingiem questionmark.gif
Gdzieś widziałem taki zapis:

1 Przedmiotem niniejszej Umowy jest:
1.1 instalacja serwisu WWW na serwerze Wykonawcy.

co oznacza że serwis www jest własnością wykonawcy, a tym samym że zleceniodawca musi co jakiś okres (pewnie roku) przedłużać licencję na hosting, zresztą jak każdy z nas. I to jest związane z kosztami.
patryczakowy
A to już kwestia umowy
ale jak chcesz świadczyć usługi hostingowe to tak jak kolega wcześniej napisał musisz założyć działalność gospodarczą
A czy serwis jest własnością wykonawcy to tu się chyba nie zgodzę serwis to nie tylko kod ale również pomysł

A po za tym wydaje mi się że podpisujesz umowę z której nie do końca będziesz mógł się wywiązać lepiej wytłumacz im jak to się powinno odbywać lub załóż sobie firmę i zajmij się tym profesjonalnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.