Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Czy ze skryptu nie został usunięty kawałek kodu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szunaj85
Czy jest jakaś możliwość żeby skrypt PHP sam w trakcie wykonywania się sprawdzał czy nie brakuje mu części kodu lub czy nie ma go więcej niż powinien. Ewentualnie czy w swoim kodzie nie brakuje mu jakiejś zdefiniowanej części kodu, np. pełnego warunku if.
Spirit86
możesz sobie porównać jego md5 np.

dajesz w odpowiednim miejscu:

1. if(!md5_file(__FILE__)=='kod-md5') die('jakis blad');
Szunaj85
Cytat
możesz sobie porównać jego md5 np.
dajesz w odpowiednim miejscu:
Jakie miejsce maiłeś na myśli? Bo jeśli w kodzie skryptu, a o to mi chodzi to raczej choć pomysł fajny nie jest to wykonalne.
Spirit86
no zależnie gdzie chcesz sprawdzić poprawność pliku, albo na początku wykonywania, albo w jakimś konkretnym miejscu czy ma przerwać wykonywanie.
Szunaj85
W sumie pomyślałem, że można sprawdzić z poziomu skryptu jakiś zewnętrzny plik. Tylko, że ten skrypt zawsze wyświetla 'Nie jest ok'. Chodź teoretycznie wszystko jest ok. wacko.gif Nie mogę znaleźć błędu.
  1. if (md5_file('plik.php') == 'abcdefg') {
  2. echo 'Jest ok';
  3. } else {
  4. echo 'Nie jest ok';
  5. }
marcio
  1. if (md5_file('plik.php') == 'abcdefg') {

musisz porownAC z hashem md5 a nie ze stringiem

Spirit86
Nie o to mi chodziło z tym plikiem...

md5.php;
  1. <?
  2. define('md5Check', 'WARTOSC MD5 wygenerowana');
  3. ?>

plik index.php:

1. include_once('md5.php');
  2. if (md5_file(__FILE__) == md5Check) {
  3. echo 'Jest ok';
  4. } else {
  5. echo 'Nie jest ok';
  6. }

swoją droga jak to ma być jakieś zabezpieczenie przed zmianami, to będzie ułomne tongue.gif
Szunaj85
Marcio jeśli chodzi o to 'abcdefg' to nie jest string tylko wygenerowana wartość md5 przeze mnie na potrzeby forum. smile.gif
Spirit86 dokładnie wiem, że nie o to Ci chodziło jednak nie mogłem zrozumieć tego co mi napisałeś i wymyśliłem inny sposób. A wracając do tego skryptu którego pliku md5 mam podać "md5.php" czy "index.php"? Zrobiłem tak jak napisałeś, ale mi pisze, że 'Nie jest ok'.
Spirit86
w pliku md5 jest checksuma pliku index.php, dzięki temu wartość md5 pliku index.php nie zmienia się non stop smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.