Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Problem z if'em
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Loped
Witam. Mam pewien kłopot. Załózmy, że kupuje na jakiejś grze broń. I chciałbym zrobić coś takiego, że mi pokazuje jakie bronie już poznałem. Kłopot w tym, że moge na nowo kupić tą broń i wtedy znów by to dodało do bazy. Nie mam bladego pojęcia jakiego if'a postawić.

1. $broń = Select xxx From xxx where user=$user nazwa=$nazwa ';

i chciałem postawić if'a który sprawdza:

jeśli jest już taka nazwa broni w tabelce to false. Jeśli nie ma to robi się UPDATE. Naprowadzi mnie ktoś na dobrą droge?
MateuszS
zrob tabele w ktorej beda wszystkie kupowane przez uzytkownikow bronie, np tabela
id id_usera id_broni

jezeli juz wpis istnieje o naszym id i o broni ktora kupilismy to nie mozemy juz jej kupic.
InosU31
mozesz zrobic tak :

1. $sql = SELECT * FROM tabela WHERE bron = "bron"; // tu moze byc np. $_GET['bron'] czy post -
  2.  
  3.  
  4. if (mysql_num_rows ($sql) > 0 ) // to polecenie sprawdza ci czy sa jakies rezultaty wyszukiwania - czyli wiecej niz 0
  5. {
  6. echo "taka bron jest";
  7. }
  8. else
  9. {
  10. echo "nie ma takiej broni";
  11. }

mozesz takze zamiast > 0 zrobic != 0 wtedy bedzie na odwrot ;-)

ale tak jak MateuszScirka Ci napisal zrob 2 tabele, w jedenj trzymaj userow a w drugiej bronie i po id usera kojarz bronie

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.